Vrij vervoer naar NEC, autocombi naar Willem II

Vandaag vond er overleg plaats over het bezoeken van de laatste twee uitwedstrijden van AZ tegen NEC (10 april) en Willem II (18 april). Victoria was, op eigen verzoek, door veiligheidscoördinator Rob Koning uitgenodigd om dit overleg bij te wonen, om zo wat meer inzicht te krijgen inzake opgelegde combiregelingen. Een geavanceerd videosysteem, waar veel clubs mee werken, maakt het tegenwoordig mogelijk om in het eigen stadion af te spreken en het overleg middels camera en tv te voeren.

Over de wedstrijd tegen NEC kunnen we kort zijn: vrij vervoer!

De wedstrijd tegen Willem II ligt iets gecompliceerder, daar de lokale driehoek dit duel bestempelt als wedstrijd uit de B-categorie. Dit betekent dat er “beperkt” risico geldt voor deze wedstrijd. Het risico komt volgens de veiligheidscoördinator van Willem II voort uit een bezoek van AZ-supporters aan de binnenstad van Tilburg, een aantal jaar geleden. Tijdens dit bezoek zijn er bij een café vernielingen aangericht. Dit geldt dus nog steeds als argument om vrij vervoer uit te sluiten.

Zoals vaker wordt er gekozen voor de ‘autocombi’, een regeling met beperkingen, maar nog steeds beter dan een verplichte buscombi. Eén van de beperkingen is dat er verplicht geparkeerd moet worden naast het stadion. Het omwisselen zal op een locatie langs de A27 plaatsvinden. Er zijn in totaal 800 kaarten beschikbaar voor het bezoekersvak in Tilburg. Omdat er voor AZ de komende weken nogal wat op het spel staat is het nog moeilijk te voorspellen hoeveel supporters het duel zullen bijwonen, al wist de medewerker van de politie Tilburg te melden dat we daar nog nooit een vak vol hebben gehad.

Traditioneel wordt de laatste uitwedstrijd van het seizoen redelijk bezocht en gezien het bezoekersaantal van de uitwedstrijd tegen Vitesse, de kaartverkoop voor de wedstrijd tegen Sparta en de huidige prestaties op het veld, lijkt deze laatste uitwedstrijd rijp voor een ‘massaaltje’. In verband met de beperkte capaciteit van het parkeervak bij het stadion is het nog onduidelijk wat de precieze verhouding auto/buskaarten gaat worden. Er is plek voor 100 auto’s, wat betekent dat er zo’n 400 kaarten verkocht kunnen worden voor de autocombi. Het probleem hiervan is echter dat in elke auto minimaal 4 supporters moeten zitten en dat er bij minder mensen per auto problemen kunnen ontstaan op de parkeerplaats bij het stadion. Logischer is dan ook om het aantal kaarten voor de autocombi te verlagen naar 300 om zodoende de verplichting van 4 mensen per auto af te kunnen schaffen.
       
Tot slot werd er vanuit onze kant nog gerefereerd aan het incident vorig seizoen in het stadion zelf, waarbij supporters van Willem II door een hek braken in een poging het bezoekersvak te bestormen. De vraag was dan ook hoe de situatie er dit jaar voor staat en wat de getroffen maatregelen zijn om herhaling te voorkomen. Als antwoord werd gegeven dat er een nieuw verstevigd hek is geplaatst, omdat ze er dit jaar tijdens een wedstrijd nogmaals doorheen zijn gegaan.

Geplaatst op in Combibeleid Reageer