‘Voetbalfans mogen niet zomaar op de foto’

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, pleit voor meer openheid over het fotograferen en registreren van voetbalsupporters. Wel vindt hij het te begrijpen dat de politie foto’s maakt en persoonsgegevens vastlegt om de openbare orde en veiligheid te bewaren. Brenninkmeijer heeft dit vandaag bekendgemaakt. De ombudsman wil met zijn onderzoek naar deze kwestie een bijdrage leveren aan de maatschappelijke discussie over het beheersen van de openbare orde en veiligheid rond wedstrijden in het betaald voetbal.

Zorgen
Hij onderzocht hoe de korpsen Rotterdam-Rijnmond en Amsterdam-Amstelland omgaan met het fotograferen en bewaren van persoonsgegevens van supporters. Aanleiding waren de zorgen van enkele supportersverenigingen die bij hem op het bureau waren beland.

De politie mag volgens Brenninkmeijer niet zomaar beeldmateriaal verzamelen en overschrijdt een grens als foto’s aan persoonsgegevens worden gekoppeld. ‘Supporters worden onvoldoende geïnformeerd over de redenen waarom de politie foto’s maakt bij de wedstrijden.

Ze vragen zich af waar die gegevens terechtkomen en wat er mee gebeurt’, aldus Brenninkmeijer. Ook vindt hij dat de politie Rotterdam-Rijnmond het standaard fotograferen bij elke thuiswedstrijd van Feyenoord moet heroverwegen, omdat uit zijn onderzoek blijkt dat dat niet nodig is.

Bron: AD.nl

Geplaatst op in Nieuws Reageer