Victoria stuurt brief naar Aboutaleb

Voorafgaand aan de bekerfinale AZ-PSV in de Rotterdamse Kuip op Hemelvaartsdag 9 mei jongstleden is een aantal AZ-supporters slachtoffer geworden van excessief geweld van de Rotterdamse politie. Onaangekondigd en ongeremd sloegen tientallen agenten in op de hoofden van nietsvermoedende supporters. De afgelopen maanden zijn getuigenverklaringen verzameld. In een vandaag verstuurde brief aan burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft Supportersbeweging Victoria Alkmaar om opheldering, excuses en schadevergoeding voor de betrokken supporters gevraagd voor deze schandalige gang van zaken. De brief is tevens ondertekend door de Supportersvereniging AZ en wordt ook ondersteund door AZ.

Op de dag die een feest had moeten worden, zijn supporters die in de rij voor de kassa’s stonden te wachten om naar binnen te gaan zijn in de rug aangevallen door agenten en hierbij met knuppels op het hoofd en in het gezicht geslagen. Supporters die vanwege dit onverwachte geweld wilden vluchten konden geen kant op. In het nauw gedreven tegen een hek kregen ze nogmaals de volle laag van de agenten.

Rammen, natrappen en intimideren

Een getuige van het Rode Kruis zegt in zijn verklaring dat hij een agent zag die ”op alles en iedereen begon in te rammen die maar in zijn buurt kwam.” Verder zegt deze getuige: ”Op het moment dat de arrestanten al op hun knieën zaten kwamen collega’s van tien meter afstand nog aanlopen om een paar rammen uit te delen aan degenen die op de grond lagen.‘ Sommige agenten leken zelf de hooligan uit te willen hangen, zo blijkt uit de uitspraak van één van de agenten: “Wat denken jullie Alkmaarders hier in Rotterdam te komen doen?” Voor iemand die de openbare orde moet handhaven is dit gedrag hoogst merkwaardig, verwerpelijk en ontoelaatbaar.

Enkele supporters moesten zich door het geweld in het ziekenhuis laten behandelen. Ook zijn er meerdere supporters ten onrechte aangehouden of zelfs veroordeeld. Diverse supporters hebben door dit excessieve politieoptreden één van de mooiste wedstrijden uit de recente clubgeschiedenis van AZ gemist. Getuigen, die alles hebben zien gebeuren, spraken hun afschuw uit over het waanzinnige optreden van de Rotterdamse politie. Onder hen enkele meegereisde agenten van de voetbaleenheid van de politie Alkmaar, medewerkers van het Rode Kruis en de veiligheidscoördinator van AZ.

Dat juist de politie ervoor zorgt dat een mooie voetbaldag ontaardt in een veldslag is voor ons volstrekt onacceptabel. In een tijd waarin zowel supporters, clubs, overheden als KNVB strijden voor ‘normalisatie’ van het voetbal om de wedstrijden weer laagdrempelig en toegankelijk te maken voor iedereen is het stuitend dat de politie Rotterdam deze voetbalwedstrijd graag gepaard laat gaan met grof geweld zonder deugdelijke aanleiding. Laat helder zijn dat van voorafgaand strafrechtelijk handelen van deze supporters geen sprake was. Dat betekent dat het politieoptreden niet kan zijn ingegeven door een dreigende verstoring van de openbare orde of een optreden in algemene zin in het kader van de Politiewet.

Ook politiegeweld bij thuiswedstrijden Feyenoord

Naar aanleiding van het politiegeweld in Rotterdam hebben enkele AZ-supporters reeds aangifte van mishandeling gedaan bij de politie in Alkmaar. In deze zaken is nog geen uitspraak gedaan. Van twee supporters die tevens een stadionverbod bij de KNVB hadden gekregen is het stadionverbod ingetrokken. De Rotterdamse politie kwam afgelopen maand nog twee keer in opspraak wegens ongeoorloofd geweld. Supporters die zonder aanleiding het ziekenhuis in werden geslagen na Feyenoord-Kuban hebben een klacht hierover ingediend bij de politie. De politie onderzoekt de zaak. Tevens kwam een peloton ME de tribune op bij Feyenoord-Roda JC, wat voor gevaarlijke situaties op de tribunes zorgde. In de gemeenteraad van Rotterdam heeft D66 vragen gesteld over het politiegeweld.

Geplaatst op in Nieuws Reageer