Nieuw AZ-café met of zonder bier?

AZ opent voor aanvang van AZ-Ajax op zondag 17 augustus het sportcafé onder de Molenaar-tribune. Het alcoholbeleid in het nieuwe café is nog onderwerp van gesprek.

AZ, gemeente en politie praten de komende weken over het schenken van alcohol in het café, dat een paar uur voor aanvang van iedere thuiswedstrijd de deuren opent voor alle supporters. Tot op heden werd in het stadion slechts light-bier geschonken omdat de gemeente al jaren weigert de benodigde terrasvergunning te verstrekken zodat ook op de tribunes een biertje gedronken mag worden. Ondanks dat er in de acht jaar dat het nieuwe stadion inmiddels open is nog geen noemenswaardige incidenten zijn geweest blijft de gemeente ”om veiligheidsredenen” bij dit besluit.

Alcoholbeleid verschilt per duel

De ruimtes onder het stadion – waaronder het nieuwe café en het supportershome – hebben wel een volledige alcoholvergunning, waardoor hier wel gewoon bier geschonken zou kunnen worden – zolang het maar niet de tribune op gaat. Om praktische redenen werd tot op heden tijdens wedstrijden niet van deze mogelijkheid gebruik gemaakt, omdat het zou betekenen dat er helemaal geen drank meer mee naar buiten mag.

Wat er geschonken gaat worden in het café hangt af van de komende overleggen tussen de drie partijen. Waarschijnlijk gaat het beleid per wedstrijd verschillen en zal er bijvoorbeeld voor risicowedstrijden alleen festivalbier zijn, maar voor andere wedstrijden normaal bier.

”Gedragsverandering bij bier”

AZ is – eveneens om veiligheidsredenen – niet onverdeeld positief over het schenken van alcohol tijdens en rondwedstrijden. Toen afgelopen seizoen bij enkele wedstrijden normaal in plaats van light bier werd geschonken zag de club ”een duidelijke gedragsverandering” bij supporters. Ondanks deze kennelijke gedragsverandering waren er ook bij deze wedstrijden geen incidenten. Bovendien zou het schenken van bier de club veel inkomsten opleveren, iets waar AZ natuurlijk ook niet ongevoelig voor is.

Voorafgaand aan AZ-Ajax wordt waarschijnlijk festivalbier à 3% alcohol geschonken. Dat duel begint 17 augustus om 12:30 uur, een tijdstip dat tot frustratie van AZ en de supporters door burgemeester Bruinooge is verordonneerd.

Fanzone

Op de parkeerplaats voor het café zal een ‘fanzone’ worden gecreëerd met onder andere een dj. Ook de frequentie en nadere invulling hiervan moet de toekomst uitwijzen, maar het is elk geval positief dat er meer reuring komt rond het stadion om supporters eerder naar het stadion te trekken en langer te laten blijven. Nu nog zorgen voor een biertje en het wordt zowaar gezellig aan de Kooimeer.

Geplaatst op in Nieuws Reageer