Bier nog onzeker voor supporterscafé Alkmaarderhout

Het nieuw te bouwen café onder de Molenaar-tribune gaat waarschijnlijk supporterscafé Alkmaarderhout heten en krijgt de uitstraling van een bruin café. Het moet voor en na de wedstrijd toegankelijk zijn voor supporters van alle tribunes. Opvallend genoeg is het nog niet zeker dat er bier geschonken gaat worden.

Vorige week hebben we een gesprek gehad over het nieuwe café met Frans Schermer, horecamanager bij AZ, waarbij we ook de eerste tekeningen hebben ingezien. Hierbij hebben we de verschillende ideeën die we van supporters binnen hebben gekregen aan AZ voorgesteld. De meeste ideeën zaten al in het plan. Zo krijgt het café met onder meer houten wanden de uitstraling van een bruin café en komen er foto’s te hangen die met AZ en Alkmaar te maken hebben. Er komen talloze tv-schermen waarop voetbal te zien zal zijn, en verder komt er misschien soms een oud-speler of ander clubicoon langs die ter voorbeschouwing iets over de wedstrijd van die dag vertelt. Hiervoor wordt een podium gemaakt. Dit podium zag niet gebruikt worden voor live muziek.

Eilandbar

Het café krijgt een grote eilandbar in het midden waar alleen drank kan worden besteld. In de hoeken zijn diverse snackbars waar eten én drinken gehaald kan worden. Hier zal ook patat verkrijgbaar zijn. Verder bestaat het café voornamelijk uit lege ruimte en statafels. Aan de veld-zijde in de huidige Barry van Galen-bar komen in de oksel van de aflopende tribune – waar je niet kunt staan en waar momenteel loze ruimte is – picknicktafel-achtige bankjes. In de bar zal het ook mogelijk zijn om munten te pinnen.

De muziek die gedraaid wordt zal waarschijnlijk de bekende populaire muziek zijn. De muziek staat niet te hard, zodat een gesprek voeren gewoon mogelijk blijft. Ons voorstel om een aparte ruimte in te richten waar een dj hardere muziek draait werd terzijde geschoven omdat AZ er graag één ruimte van wil maken. Bovendien blijft de bovenkant open en krijgt de ruimte een ‘industrieel’ uiterlijk met zichtbare buizen en ventilatoren, waardoor het geluid van de dj-ruimte de muziek in het café zou overstemmen. Met schuifwanden kan de grootte van het café afhankelijk van de drukte worden aangepast. De totale capaciteit van het café is 800 man. Net als de ruimtes in de rest van het stadion zal het café waarschijnlijk vanaf twee uur voor tot twee uur na de wedstrijd geopend zijn. Afhankelijk van de animo kan het café ook openen om uitwedstrijden te kijken. Op andere dagen kan het café ook verhuurd worden aan bijvoorbeeld klaverjasclubs of buurtverenigingen.

Terras

Het café komt in het midden onder de Molenaar-tribune. De helft van het café is de huidige Barry van Galen-bar. Idealiter komen er poortjes vanuit het café rechtstreeks naar de tribune, waarbij supporters de andere tribunes buitenom zouden moeten bereiken. Omdat het café toegankelijk moet zijn voor iedereen maar in de rust gebruikt moet worden voor supporters op de Molenaar-tribune wordt nog nagedacht over hoe dit logistiek geregeld moet worden. Een optie is om het café vlak voor de wedstrijd leeg te vegen om vervolgens alleen supporters met een kaartje voor de Molenaar-tribune toe te laten. Eén van de speerpunten van het café is daarentegen juist toegankelijkheid, waarbij supporters ook in en uit moeten kunnen lopen. Bij mooi weer kunnen de deuren naar buiten open en kan er een terras komen op de omloop achter de Molenaar-tribune.

Het café beslaat niet de gehele ruimte onder de buitenzijde van de Molenaar-tribune. In de hoeken hoopt AZ bedrijven of diensten onder te brengen, zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut of kinderopvang. Er zal in het stadion geen detailhandel komen.

Bier

Opvallend is dat het nog niet zeker is of er in het café bier geschonken kan worden. AZ staat hier niet onwelwillend tegenover, maar om alcohol te mogen schenken in het stadion moet het convenant betaald voetbal gewijzigd worden. Dit moet in samenspraak met de gemeente. Het is dus nog even afwachten of we na de jarenlange lightbiermarteling kunnen genieten van normaal bier. Zoals we ook in het gesprek met AZ hebben aangegeven zou een café zonder bier geen enkele zin hebben. Zowel voor de supporters (smerig), AZ (weinig opbrengst, niet gastvrij) als Amstel (onrendabel) is het light-bier een slechte situatie. AZ is bovendien één van de weinige clubs waar op de tribunes geen bier gedronken mag worden, terwijl er in en rond het stadion sinds de bouw van het nieuwe stadion precies nul (!) incidenten te noteren zijn geweest. De hoogste tijd dus om het convenant te wijzigen en de AZ-supporters te belonen voor hun goede gedrag. Met wijziging van het convenant zal het waarschijnlijk ook meteen mogelijk zijn om op de tribunes tijdens de wedstrijd een biertje te drinken. FC Groningen schenkt sinds kort bier in het stadion. De opbrengst schoot omhoog, het aantal incidenten bleef nul. Dat zou ook in Alkmaar moeten kunnen.

AZ hoopt het café nog altijd voor het begin van komend seizoen op te leveren. Voor de bouw is normaal gezien drie maanden nodig, dus uiterlijk in mei zal er een schop in de grond moeten. De bouw van het café maakt deel uit van het beleid van AZ om supporters ook buiten de wedstrijd en het voetbal zelf aan AZ te binden.

De ruimte onder de Molenaar-tribune die grotendeels zal worden omgetoverd tot supporterscafé.

Geplaatst op in Nieuws 1 reactie