Supportersbeweging Victoria Alkmaar in seizoen 2010-2011

Supportersbeweging Victoria Alkmaar zag het levenslicht in november 2009, en bestaat inmiddels dus nog niet eens een jaar. Toch heeft Victoria in het krappe seizoen dat het bestaat zich al op talloze gebieden laten zien. Met de zomerstop en het nieuwe seizoen voor de deur is dit een ideale gelegenheid om eens terug te blikken op wat we hebben bereikt, maar vooral ook vooruit te kijken naar wat we het komend seizoen en in de verdere toekomst willen.

Terugblik seizoen 2009-2010

Nadat Supportersbeweging Victoria Alkmaar op 30 november 2009 officieel naar buiten komt middels een persbericht aan verscheidene (AZ-)media worden al snel de krachten gebundeld met de Red White Fanatics om de sfeer in het stadion te verbeteren met onder meer permanente en ludieke spandoeken. De door de Supportersvereniging AZ georganiseerde forumavond op 19 januari 2010 is vervolgens het eerste publieke optreden waarbij Victoria en haar leden zich laten gelden. Een recordaantal supporters legt Gerbrands en Brands het vuur aan de schenen met vragen over onder meer supportersbeleid, uitwedstrijden en stadionzaken.

Nog geen drie dagen later zorgt AZ voor verbijstering door zestien stadionverboden op te leggen naar aanleiding van spreekkoren tijdens AZ-Ajax. Victoria komt direct in actie en neemt contact op met zowel AZ als de bestraften. Als blijkt dat AZ bij haar standpunt blijft worden er beroepszaken ingesteld, terwijl bij de wedstrijd AZ-Groningen actie wordt gevoerd. Duizenden supporters blijven uit solidariteit met de willekeurig bestrafte supporters de eerste zestien minuten van de wedstrijd weg van de tribune. In de weken die volgen geeft AZ haar fouten toe, en worden de stadionverboden ingetrokken. Dit, in combinatie met een wijziging van het beleid, is een overwinning voor de supporters.

De komst van Victoria is ook bij AZ niet onopgemerkt gebleven, en daarom volgt in maart een kennismakingsgesprek met de club. Hoewel Victoria niet zal worden erkend als officiële vereniging wil AZ contact onderhouden en het gesprek aangaan als dat nodig is. Dat blijkt als in mei een afvaardiging van Victoria-leden een positief ervaren gesprek voert met een aantal stewards over de onderlinge verhoudingen en het gevoerde beleid. Verder is Victoria in mei aanwezig bij het vooroverleg voor de uitwedstrijden tegen NEC en Willem II, waarbij het inzicht kon krijgen in de regelingen rond deze wedstrijden. Het doel is om structureel aanwezig te zijn bij de vooroverleggen.

Het seizoen wordt afgesloten met een oproep om alle fanatieke supporters samen te brengen op de Ben Side, om meer sfeer en eenheid onder de supporters te creëren. Dat zo’n 70 supporters hierop hebben gereageerd en inmiddels zijn overgeplaatst naar de Ben Side mag ook gerust een succes worden genoemd. Tenslotte heeft Victoria vanuit het oogpunt om meer sfeer te creëren sjaals laten drukken, die op de verkoopdag binnen een paar uur uitverkochten. In de toekomst valt er dan ook meer merchandising te verwachten.

Vooruitblik seizoen 2010-2011
De doelstellingen van Victoria zijn ongewijzigd. Ook in het komende seizoen gaan we ons inzetten voor de belangen van supporters, zullen we een bijdrage leveren aan een verbetering van de sfeer bij thuis- en uitwedstrijden en zullen we blijven strijden tegen de excessen van het moderne voetbal. Welke koers we hierbij precies gaan varen is ook afhankelijk van wat onze leden belangrijk vinden. Omdat Victoria een supportersbeweging voor en door supporters is kan iedereen iets bijdragen. Ideeën, tips, kritiek, hulp; alles is welkom. Als je goede ideeën hebt voor bijvoorbeeld spandoeken, graag eens wil helpen bij het schilderen van een spandoek of anderszins binnen Victoria actief wilt zijn ben je van harte welkom. Verder willen we voor volgend seizoen als gezegd de aanwezigheid bij het vooroverleg continueren. Lijkt het je interessant hierbij te zijn en hiervan verslag te doen, laat je horen! Ook als je ideeën hebt voor merchandising of als je een mooi ontwerp kunt maken, laat het ons weten!

Om de zomerstop maximaal te benutten en ons goed voor te bereiden op het nieuwe seizoen zijn we benieuwd naar jullie mening over Supportersbeweging Victoria Alkmaar. Om ons ook in 2010-2011 weer te laten zien is het belangrijk om te weten wat jullie tot nu toe vinden van Victoria, maar vooral ook wat Victoria in jullie ogen nog zou moeten doen. We verzoeken je dan ook onderstaande vragen te beantwoorden via het reactiesysteem of op te sturen naar info@victoria-alkmaar.nl, zodat we met alle antwoorden verder kunnen! Aanvullende opmerkingen zijn altijd welkom.

1. Waarom ben je wel/geen lid van Victoria Alkmaar?
2. Wat zou jij Victoria Alkmaar willen zien realiseren?
3. Hoe zouden we dit volgens jou kunnen bereiken?

Alvast hartelijk dank voor de inzet. Op naar het volgende seizoen!

Bestuur Supportersbeweging Victoria Alkmaar
http://www.victoria-alkmaar.nl

Geplaatst op in Nieuws Reageer