Supporters massaal in beroep tegen stadionverboden

Van de zestien supporters die op dubieuze gronden bestraft zijn met een stadionverbod van negen maanden (zie onze eerdere nieuwsberichten) zijn er liefst dertien in beroep gegaan tegen de straf. Van de drie overige supporters zijn er twee rechtstreeks met AZ in contact getreden en met de club in onderhandeling. Eén supporter heeft genoegen genomen met het stadionverbod, maar heeft de alternatieve straf pertinent geweigerd.

De alternatieve straf is een idee van AZ, in combinatie met KWF Kankerbestrijding, met als doel het gebruik van het woord ‘kanker’ terug te dringen. De bedoeling is dat supporters een taakstraf van zo’n 15 á 20 uur uitvoeren, een combinatie van een verplichte dag en een door supporters zelf bedachte, hieraan gerelateerde opdracht. Dat AZ hiermee de suggestie wekt dat de zestien supporters met het woord ‘kanker’ hebben gescholden is veel fans in het verkeerde keelgat geschoten. Het brave beeld dat AZ bij het publiek wil bewerkstelligen over de rug van de eigen supporters leidt er bij de supporters juist toe dat het wantrouwen jegens AZ sterk toeneemt. Waar de publieke opinie AZ zal zien als een club die dapper optreedt tegen hooligans die over de schreef gaan zien mensen die weten hoe de vork in de steel zit een club die wetten schendt en vijandig met haar eigen aanhang omgaat.

De massale opstand tegen het beleid, die tot uiting kwam bij de actie in het stadion enkele weken geleden en nu wederom bij het enorme aantal beroepszaken, zal AZ hopelijk aan het denken zetten. Een eerste nederlaag voor het alternatieve traject en AZ is al te noteren. De ‘kankerdag’, die gepland stond voor 20 februari, is vanwege de beroepszaken uitgesteld tot 13 maart. Een eerste overwinning voor de supporters in de strijd om gerechtigheid.

Geplaatst op in Nieuws Reageer