Supporters in gesprek met stewards

Afgelopen maandag 14 mei heeft een afvaardiging van Supportersbeweging Victoria Alkmaar en Supportersverening AZ met veiligheidscoördinator Rob Koning en drie sectorhoofden gesproken over de relatie tussen stewards en supporters rond wedstrijden van AZ. Het gesprek werd – net als de eerste editie twee jaar geleden – door alle partijen als positief ervaren. We hopen hiermee de relatie tussen supporters en stewards verder te verbeteren.

Sinds het eerste gesprek twee jaar geleden is er al het nodige verbeterd. De irritaties tussen stewards en supporters bovenin de X-vakken zijn minder geworden, stewards stellen zich rond wedstrijden relaxter op en hebben meer begrip voor de emotie van supporters tijdens de wedstrijd. Grote incidenten bleven uit, en tot enkele maanden geleden is er anderhalve maand geen stadionverbod uitgedeeld.

Stewards bovenin X en W
Een punt dat twee jaar geleden besproken is en dit keer terugkomt zijn de stewards die op de trappen bovenin de X-vakken staan. Vooral in het gangpad tussen X1 en W zijn bovenin nogal eens problemen tussen stewards en supporters. Rob Koning: ‘’Boven in deze vakken bevindt zich een flink aantal fanatieke supporters. In de hitte van de wedstrijd kan er nogal eens flink wat emotie loskomen bij de supporters en is het voor stewards wel eens moeilijk om hier op de juiste wijze op te reageren.’’ AZ zal waar nodig nogmaals kijken naar het eventueel vervangen van de stewards die hier staan, maar vraagt begrip voor hun moeilijke taak. De incidenten die de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden zijn wel al met de betreffende stewards besproken.

Rob Koning: ‘’Het blijft ontzettend moeilijk om de juiste stewards op de juiste plaats te zetten. Niet iedereen is geschikt voor een bepaalde tribune, en de stewards hebben ook niet altijd veel ervaring in de omgang met verschillende soorten supporters. We evalueren constant hoe het gaat, en kijken per steward ook goed waar we hem of haar neerzetten. Met workshops en persoonlijke evaluaties proberen we stewards ook bij te scholen, maar dat kost tijd. Een particulier beveiligingsbedrijf inhuren – zoals bij andere clubs gebeurt – vinden we niet wenselijk. Dat zijn dan misschien wel goed opgeleide beveiligers, ze snappen niets van de clubcultuur en kennen de supporters niet. Hierdoor ontstaan eerder meer dan minder conflicten.’’

Kwetsende spreekkoren
Het beleid bij kwetsende spreekkoren (‘spreekkoren die langer dan tien seconden aanhouden en kwetsend zijn richting een persoon of groep’) is erop gericht om de spreekkoren in de kiem te smoren. Initiatiefnemers zullen worden aangesproken door stewards. Als de hele tribune gaat zingen kunnen stewards niet meer iedereen aanspreken, en zal door stewards vastgesteld worden wie mee doen met de spreekkoren, waarna het zo nodig met camera’s vastgelegd kan worden wie er deelneemt aan de spreekkoren. Supporters kunnen naar aanleiding hiervan op gesprek moeten komen. Tot een stadionverbod hoeft dit dan overigens nog niet te komen. “Het kan voelen als willekeur, maar wij proberen ons over het algemeen te richten op initiatiefnemers tot spreekkoren,’’ zegt Rob Koning. ‘’Niet iedereen die meedoet aan spreekkoren kan gepakt worden, maar dat geldt ook voor mensen die door rood licht rijden.’’

Toegankelijke tartanbaan
De laatste maanden is er een paar keer irritatie geweest rond supporters die aan het einde van de wedstrijd op de tartanbaan wilden staan om de spelers te bedanken, maar hiervan werden weerhouden door stewards. Op verzoek van Victoria was de tartanbaan wel toegankelijk na afloop van de laatste competitiewedstrijd tegen Groningen, wat door veel supporters erg gewaardeerd werd. Het verzoek van Victoria aan de directie van AZ is dan ook om de tartanbaan altijd toegankelijk te maken na afloop van de wedstrijd. Op deze manier staan supporters dichterbij de spelers, wat zowel voor spelers als supporters leuker is. Het komt de sfeer in het stadion en band tussen spelers en supporters ten goede, terwijl het minieme risico dat supporters het veld op willen volgens ons afgewend kan worden door een paar stewards op het veld te zetten. Rob Koning wijst wel op het feit dat fotografen ook hun werkzaamheden verrichten vanaf de tartanbaan, maar zal het verzoek onderzoeken en met de directie bespreken.

Biergooien
Het afgelopen jaar zijn er ongeveer twintig klachten binnengekomen van supporters op de Ben-Side die zich ergeren aan het bier dat van bovenaf gegooid wordt en op zittende én staande supporters beland. Bij deze dus het vriendelijke verzoek om bij een doelpunt geen bier over je medesupporters heen te gooien.

Stadionverboden
Momenteel zijn er 15 lopende stadionverboden bij AZ, erg weinig voor de Eredivisie en zelfs Eerste Divisie. 10 van de 15 zijn via de politie binnengekomen en dus opgelopen buiten het stadion.

Voordat een supporter een stadionverbod kan krijgen, wordt hij eerst voor een gesprek uitgenodigd om ook zijn kant van het verhaal te kunnen vertellen. In de regel volgt er op de tribune vaak eerst nog een waarschuwing. Bij een gesprek is het altijd mogelijk om een vertegenwoordiger van Victoria of de SV te laten aanschuiven.

Contact
Bij vragen of problemen met stewards kun je rond de wedstrijd op de Ben-Side altijd terecht bij sectorhoofd Etienne, of eventueel andere sectorhoofden (rood/zwarte jas) of (hoofd)stewards. Hetzelfde geldt voor uitwedstrijden. Hierbij is Rob Koning meestal ook in het vak aanwezig. Irritaties of problemen kunnen het beste meteen uitgesproken worden, dus schroom niet om tijdens de wedstrijd een hoofdstewards aan te spreken! Achteraf kan ook, en mailen naar Victoria of de SV kan ook altijd.

Geplaatst op in Nieuws Reageer