Supporters aan zet

Supporters roerden zich de afgelopen tijd nadrukkelijk met grofweg twee hoofdboodschappen aan AZ: speel aantrekkelijker voetbal en zorg dat supporters zich thuis kunnen voelen op de tribune. De afgelopen weken hebben verschillende vertegenwoordigers van de supporters met AZ hierover gesproken. Doel is om door nauwere samenwerking op allerlei vlakken te zorgen voor een (sfeer)vol stadion.

Seizoen 2016-2017

AZ ging na de verloren play-off-finale in Utrecht met een kater de zomerstop in en onder supporters klonk al langer kritiek op trainer John van den Brom vanwege het magere spel dat weinig resultaat opleverde. AZ deed lang op drie fronten mee en richtte zich in de play-offs op met drie uitstekende wedstrijden, maar uitgerekend de belangrijke vierde was dan weer ondermaats. Het was tekenend voor een wisselvallig en lang seizoen, waarin vooral thuis te weinig werd geboden.

Met Arne Slot als assistent-trainer in plaats van Dennis Haar wil de technische staf dit seizoen attractief voetbal laten zien met een vast basiselftal dat veelal uit eigen talent bestaat. De ploeg heeft nu zeven weken de tijd om zich klaar te stomen voor de openingswedstrijd tegen PSV op 12 augustus, terwijl vorig jaar eind juli al de eerste wedstrijd in de Europa League op de rol stond. Daarnaast biedt ook het speelschema meer rust dan vorig seizoen, toen we tussen juli en februari een dubbel programma draaiden en uiteindelijk uitkwamen op maar liefst 56 duels.

Op de transfermarkt is het vooralsnog uitzonderlijk rustig, met afgelopen zondag op de eerste training slechts één nieuweling. Doelman Marco Bizot kwam transfervij over van Racing Genk. Daarnaast schoven Owen Wijndal, Levi Opdam en Myron Boadu door vanuit de jeugd. AZ acht de huidige selectie sterk genoeg om het komend seizoen beter te doen. De vorig jaar veel geblesseerde Vlaar hoopt meer te gaan spelen en de jongens die vorig jaar nieuw waren, zoals Friday en Bel Hassani, mogen het nu in hun tweede jaar laten zien. Ook talenten als Helmer, Wijndal en Til kunnen na hun debuut vorig jaar de volgende stap zetten. Het vastleggen van Boadu is op zich al een prestatie, aangezien hij naar ongeveer elke Europese topclub kon maar toch koos voor een langer verblijf in Alkmaar.

Met nog twee maanden tot het sluiten van de transfermarkt valt nog weinig zinnigs te zeggen over hoe de selectie er op 1 september uitziet. Als er basisspelers vertrekken, zal er zeer waarschijnlijk ook iets voor terugkomen. Vooral voor Haps en Luckassen is belangstelling, al heeft zich nog geen club bij AZ gemeld voor welke speler dan ook. De club verwacht wel dat de druk op met name die twee spelers zal toenemen, zowel nationaal als internationaal. Gezien de vraagprijs lijkt een binnenlandse transfer echter onwaarschijnlijk. Daarnaast blijft AZ uiteraard alert op mogelijkheden om de selectie te versterken.

AZ-FC Utrecht en uitsupporters in thuisvakken

Ook de incidenten met uitsupporters op thuisvakken, zoals afgelopen plaatsvonden in de thuiswedstrijden tegen Feyenoord en FC Utrecht, waren een hoofdagendapunt. We gaan hierover samen met AZ ook in gesprek met gemeente en politie, aangezien zij cruciale partijen zijn op dit vlak. Hiermee willen we voor supporters ook vooraf duidelijk krijgen wat in bepaalde gevallen wel en niet mogelijk is en waarom. In elk geval in aanloop naar AZ-Feyenoord zullen we hier met de betrokken partijen afspraken over maken. Vanuit de supportersverenigingen hebben we aangegeven dat groepen uitsupporters die duidelijk en daarmee provocerend aanwezig zijn in het thuisvak, in het buffervak zouden moeten worden geplaatst of anders naar buiten zouden moeten worden gezet.

SLO

Om de band tussen club en supporters verder te versterken gaat AZ kijken of het een zogeheten SLO in dienst kan nemen. Deze Supporter Liaison Officer kan als tussenpersoon fungeren tussen supporters en club, politie en gemeente etc. De SLO komt vaak uit de harde kern of in elk geval de (fanatieke) supporters. Hij weet dus wat er speelt, heeft het vertrouwen van de supporters en kan daardoor ook goede afspraken maken met onder meer clubs en politie. Dit is al een groot succes in bijvoorbeeld Zweden, Duitsland en ook steeds meer Nederlandse clubs.

Supporters aan zet

Belangrijke conclusie uit het gesprek is ook dat supporters veel verbeteringen zelf in de hand hebben. Zo is gesproken over een betere bezetting van het staanvak, sfeeracties en aankleding van het stadion(terrein) met onder meer graffiti en betegeling. Daarnaast bekijken we of we zelf het staanvak W + X1 kunnen reguleren zodat hier minder stewards hoeven te staan en gaan we in gesprek met een afvaardiging van de spelers over de onderlinge wisselwerking. AZ staat open voor onze plannen en wil hier ook aan meewerken. Die samenwerking leidde bijvoorbeeld tot de vuurwerkactie op de eerste training. Ook de open dag op 22 juli wordt aantrekkelijker, met onder meer een plein waar een dj komt draaien. En dan is het seizoen nog niet eens echt begonnen. Heb je meer ideeën om de sfeer te verbeteren, meld je dan vooral bij Victoria of de SV.

Geplaatst op in Nieuws Reageer