Stadionverboden opgeheven na compromis

De stadionverboden die AZ op last van de KNVB op een omstreden manier aan zestien supporters heeft opgelegd, zijn inmiddels opgeheven. De betrokken supporters hebben de wedstrijd tegen RKC in het stadion kunnen zien, al blijft wel een voorwaardelijke straf van een jaar van kracht.

Nadat de KNVB de dertien supporters die tegen hun straf in beroep gingen zonder serieuze heroverweging terugwees, resteerde alleen de gang naar de burgerrechter. AZ dreigde ondertussen echter enorm gezichtsverlies te lijden omdat de alternatieve straf met het KWF door iedereen nog steeds pertinent geweigerd werd. Dit verleidde de club ertoe de supporters een laatste aanbod te doen. In ruil voor een halve dag koffie drinken met het KWF (in plaats van de voorgestelde twintig uur) zouden de supporters het stadion weer in mogen. Bovendien werd benadrukt dat het niet zou gaan om een straf, maar meer om een bewustwording van wat het gebruik van het scheldwoord kanker andere mensen aandoet. De principekwestie zou wel erg groot worden om dit te weigeren, en in combinatie met het weinig aantrekkelijke geld, tijd en energie verslindende traject via de burgerrechter in het vooruitzicht gingen alle zestien supporters in op de knieval van AZ.

De club heeft van de hele zaak en de enorme ophef geleerd. AZ geeft toe dat er fouten zijn gemaakt en dat er onzorgvuldig gehandeld is. Wegens ‘tijdgebrek’ was er geen mogelijkheid alle supporters voor een gesprek uit te nodigen alvorens te straffen, iets wat wel gebruikelijk is. Tevens zijn niet alle supporters eerst in het stadion gewaarschuwd, iets wat wel zou moeten. De procedure is daarom ook aangepast. Beloofd is dat een duidelijke richtlijn stadionverboden op de site van de Supportersvereniging zal verschijnen. Hierin zal duidelijk staan welke sancties volgen op welke overtredingen, en hoe de club te werk zal gaan na de overtreding en bij het opleggen van de sanctie. Tevens zal op de tribune voortaan eerst door stewards gewaarschuwd worden voor er verdere maatregelen volgen. Eventueel volgt een tweede waarschuwing, waarbij ook een foto gemaakt kan worden. In het uiterste geval volgt hierop de afgifte van gegevens, na de wedstrijd onderaan de tribune. Hierop zal een gesprek met AZ volgen alvorens het stadionverbod zal worden opgelegd.

De stadionverboden heeft uiteindelijk nog geen twee maanden geduurd, in plaats van de gestelde negen maanden. Het toont aan dat het massale protest onder de supporters wel degelijk effect heeft gehad!

Geplaatst op in Nieuws Reageer