Staande Ben-Side is de toekomst

Vorige week plaatste AZ twee berichten op de website naar aanleiding van onze oproep om te Ben-Side bij de bekerwedstrijd tegen Heracles te laten staan. Hierin meldt AZ onder meer veel klachten te hebben ontvangen van supporters die zouden zijn gehinderd door staande supporters. Naar aanleiding hiervan kan een verklaring van onze kant misschien geen kwaad.

Supportersbeweging Victoria Alkmaar is mede opgericht om de sfeer in het stadion te verbeteren. Een geheel staande Ben-Side is hierbij een ideaal, dat helaas vanwege een gebrek aan animo onder de huidige seizoenkaarthouders nog niet permanent te realiseren is.

Potentie
Om supporters toch enthousiast te maken voor een staande Ben-Side en om ook clubcardhouders aan te spreken grijpt Victoria sinds dit seizoen bekerwedstrijden aan om het vanaf beneden staan op de Ben-Side te testen. Deze wedstrijden worden doorgaans matig bezocht, en stellen daarom ook supporters die willen zitten in de gelegenheid een goede plek te vinden.

Net als tegen Groningen en GVVV hebben we ook voorafgaand aan AZ-Heracles zorgvuldig afgewogen of een staan-actie mogelijk zou zijn. Gezien de stand van de kaartverkoop twee weken van tevoren hebben we besloten dat een staanactie goed mogelijk zou moeten zijn. In deze belangrijke wedstrijd verdient AZ immers de maximale steun, en in een halfleeg stadion met alleen bovenin sfeer zou dat niet het geval zijn.

Uiteindelijk was het stadion met nog geen 11.000 supporters inderdaad halfleeg, maar was de Ben-Side mede door de oproep vrij vol en vooral: sfeervol. Veel supporters gaven gehoor aan de oproep om te staan, met als resultaat dat bijna alle X-vakken stonden. Alleen in het midden van de buitenste vakken zaten enkele supporters.

Flexibiliteit
De verbazing was dan ook groot toen wij de volgende dag hoorden dat ‘veel’ – een exact aantal wordt niet gegeven – mensen geklaagd hebben over staande supporters. Verspreid over de tribune waren honderden lege plaatsen, op iedere hoogte en breedte, vaak vele naast elkaar. Is het echt zoveel moeite om voor een keertje ergens anders te gaan zitten als je niet wilt staan? We gaan bij dit soort acties wel uit van de volwassenheid en flexibiliteit van supporters. Dit alles in het belang van iedereen, van supporters tot spelers en staf: een betere sfeer in het stadion.

De actie heeft – naast de klachten – ook weer bewezen dat er genoeg animo is om te staan, én dat het de sfeer ten goede komt. Ook van supporters op andere tribunes hebben we veel positieve reacties gehoord. Zelfs Barry van Galen is laaiend enthousiast over de actie. De harde kern is door de positie onderaan zichtbaarder én hoorbaarder.

Ook nu stonden er weer veel jonge jongens die geen seizoenkaart hebben, maar wel zo nu en dan losse wedstrijden bezoeken. Dit zijn de toekomstige seizoenkaarthouders. ‘Normaal is het hier niet zo bijzonder, maar dit soort acties zijn mooi’, was een veel gehoorde reactie onder deze groep. Door dit soort acties worden deze supporters eerder enthousiast gemaakt om snel een scc te nemen en meer aan AZ gehecht te raken. De potentie voor een geheel staande Ben-Side is er nu misschien nog niet, maar kan er door acties bij dit soort wedstrijden in de toekomst wel komen.

Verhuizen
Ook volgend seizoen zullen we (Europese) bekerwedstrijden aangrijpen om te staan op de Ben-Side. Tot die tijd kun je ook nog altijd permanent verhuizen naar de Ben-Side, mocht je hier niet allang staan. Geef bij het verlengen van je seizoenkaart aan dat je wilt verhuizen naar een staanplaats op de Ben-Side! Tot op heden zijn alle verzoeken tot verhuizing ingewilligd. Zit je momenteel op de Ben-Side en wil je graag in alle rust altijd op hetzelfde stoeltje zitten? Dan is dit dé kans om te verhuizen naar een meer geschikte tribune. Ook deze verzoeken zijn tot dusver altijd gehonoreerd.

Wij zullen in ieder geval onze nek blijven uitsteken voor alle AZ-supporters, in het belang van alle AZ-supporters. Stap voor stap op weg naar een staande Ben-Side en een sfeervoller stadion!

Geplaatst op in Acties, Nieuws Reageer