Spelersgroep: ‘Steun supporters geeft enorme boost’

Twee supporters van de Red White Fanatics namen onlangs het initiatief tot een gesprek met de spelers om de band tussen spelersgroep en supporters te versterken. Gisteren was het zover en schoven de heren aan bij de lunch van de selectie. Het leverde zowel voor de spelers als voor de supporters een aantal punten op die verbeterd kunnen worden.

Aan een tafel met Jan Wuytens, Nick Viergever, Viktor Elm en Nemanja Gudelj werd al snel duidelijk dat de spelers het ook wel konden waarderen om eens rustig met supporters te praten om ervaringen uit te wisselen hoe de wedstrijd beleefd wordt. Het plan om geschorste of geblesseerde spelers eens in het uitvak uit te nodigen werd door de spelers positief ontvangen. Ze hebben toegezegd hier bij de eerste mogelijkheid naar te kijken. Vanuit de supporters werd verder onder meer aangegeven dat spelers ook na een dramatische wedstrijd best naar het vak mogen komen, in plaats van vanaf de middellijn te klappen. Zeker bij (Europese) uitwedstrijden is het nog wel eens voorgekomen dat de spelers nauwelijks aandacht schonken aan de supporters die uren of zelfs dagen hadden gereisd.

‘Steun ons al bij warming-up’

Opvallendste punt, of eigenlijk ook weer niet, was dat de spelers doorgaans niet echt onder de indruk zijn van de sfeer in het Victorie Stadion. “Bij de bekerfinale stond het hele vak achter het doel bomvol,” zei Viergever. “Dat gaf een enorme boost. Ook bij uitwedstrijden zijn er vaak al vroeg veel AZ-supporters in het uitvak die ons motiveren. Helaas missen we dat nog wel eens bij thuiswedstrijden.”

De spelers doelen hierbij vooral op de warming-up. Als de spelers hun warming-up een kwartiertje voor aanvang afronden met een paar sprintjes is het stadion nog grotendeels uitgestorven, terwijl de wel aanwezige supporters ook nauwelijks aandacht lijken te hebben voor de spelers. “Dat mis ik hier wel,” zegt Gudelj. “Het zou mooi zijn als er bij het afronden van de warming-up al gejuicht wordt als we naar binnen gaan om ons om te kleden voor de wedstrijd. Dan ga je met een lekker gevoel de wedstrijd in. Die steun helpt enorm.” Waarmee ook maar weer eens een argument is gegeven voor een vanaf beneden staande Ben-Side, waarover de gesprekken met AZ zich overigens in een ver gevorderd stadium bevinden. Komend weekend hopen we hierover meer te kunnen melden.

‘Word gek van die klappers’

Dat de klappers ook bij de spelers niet bepaald geliefd zijn werd duidelijk in gesprek met Jan Wuytens. De verdediger ergert zich kapot aan de plastic ondingen en zegt lang niet de enige te zijn in de spelersgroep. “Die klappers zijn heel irritant. De eerste tien minuten gaat het nog wel, maar daarna word je er helemaal gek van.”

Voortijdige vertrekkers op met name de Molenaar-tribune zijn veel supporters een doorn in het oog, maar bij de spelersgroep leeft dit een stuk minder. De meeste spelers hebben tijdens de wedstrijd nauwelijks in de gaten wat er op de tribunes gebeurt. “Daar ben je in het veld helemaal niet mee bezig”, zegt Viktor Elm. “Het is zonde dat mensen eerder weggaan. Waarom doen ze dat? Files ontwijken? Tsja, wat doe je ertegen.”

Tweede helft richting Ben-Side

Onderwerp van gesprek blijft ook waarom AZ nog altijd niet structureel de tweede helft naar de Ben-Side speelt. Het oordeel van de spelers hierover was niet eenduidig, al zeiden ze wel hier rekening mee te houden maar ook vaak de toss te verliezen. Navraag bij technisch directeur Earnest Stewart leert dat de directie de wens van de supporters de afgelopen jaren meermaals op de spelersgroep heeft overgebracht. Kern van het probleem blijft volgens Stewart dat de kleedkamer aan de ‘verkeerde’ kant is gebouwd. De spelers komen vanuit de kleedkamer immers van links en komen ook aan de linkerkant het veld op. Vervolgens blijven ze hier staan en wordt er hoogst zelden gedraaid.

In de lezing van Viergever wordt er gedraaid als AZ de toss wint. Statistisch gezien zou dit de helft van de keren het geval moeten zijn, maar het lijkt erop dat er minder vaak gedraaid wordt. Stewart zegt verder dat ”de toenmalige hoofdtrainer (lees: Gertjan Verbeek) het onzin vond om binnen al aan de andere kant van de kleedkamer te gaan staan en dat kan ik wel volgen. Je zou kunnen zeggen dat de kleedkamer aan de ‘verkeerde’ kant is gebouwd en dat is nou eenmaal hoe het is. Ik hoop dat we de toss zo vaak mogelijk winnen om de wens tot uiting te brengen.”

Al met al een positief gesprek dat op termijn voor herhaling vatbaar is om de band tussen supporters en spelers verder te versterken. Dit eerste gesprek heeft in ieder geval al een leermoment voor de supporters opgeleverd. Zaterdag 20:30 uur aanwezig om de spelers net dat extra beetje te motiveren voor de wedstrijd tegen FC Utrecht!

Geplaatst op in Nieuws 1 reactie
  • Alkmaar/Zaanstreek

    Goede zaak dat de spelers hier bijna hetzelfde in staan als wij.