Ook SV AZ in landelijk initiatief

De Supportersvereniging AZ is één van de 21 supportersverenigingen die zich tot nu toe heeft aangesloten bij het landelijke Supportersplatform Betaald Voetbal. Het platform is opgericht om ervoor te zorgen dat supporters weer normaal de thuis- en uitwedstrijden van hun club kunnen bezoeken.

Het SBV streeft naar ‘een situatie [waarin] supporters zich optimaal op hun gemak en veilig voelen bij uit- en thuiswedstrijden en er optimaal van het voetbal genoten kan worden,’ aldus het persbericht. Het platform hekelt de ‘wet- en regelgeving en (gebrekkige) uitvoering [die het] helaas steeds moeilijker maken om uit- en thuiswedstrijden te bezoeken in de eredivisie en eerste divisie. Daarnaast worden voetbalsupporters in de media vaak gestigmatiseerd en snel over één kam geschoren met hooligans en vandalen.’ Daarentegen is er te weinig aandacht voor de positieve aspecten van het voetbal, waaronder sociale cohesie en nationale en regionale identiteit.

‘Het SBV moet handvatten gaan bieden voor supportersverenigingen om de belangen te behartigen van de goedwillende voetbalsupporters. Een representatief Supportersplatform kan de clubs veel meer bieden dan alleen een fysieke aanwezigheid bij de wedstrijden en vocale steun aan het team. Te lang zijn de supporters genegeerd en stiefmoederlijk behandeld. Jarenlang zijn ze aanzien als ‘passieve aandeelhouders’; ze steken veel tijd en energie in hun club, maar krijgen er voor hun gevoel niets voor terug. Het Supportersplatform in oprichting heeft de intentie dit te veranderen.

 De vertegenwoordigers van dit platform zullen naar buiten toe (zoals richting KNVB, hoorzitting Tweede Kamer etc.) de supporters vertegenwoordigen.’

Als speerpunt heeft de SBV onder meer het wegnemen van drempels voor bezoek aan wedstrijden, met andere woorden (gedeeltelijke) afschaffing van de clubcard en de combiregeling. Ook wil het ‘mensen en organisaties die supporters belemmeren in het op een normale manier steunen van hun club de wind uit de zeilen nemen.’ Verder zal de SBV zich inspannen voor ‘een betere Voetbalwet, die ingezet wordt tegen individuen in plaats van groepen van supporters.’

De speerpunten komen ook min of meer overeen met de doelstellingen van het initiatief ‘Tegen het moderne voetbal’, ook wel bekend onder de naam ‘Voetbal is van ons’. Dit initiatief werd een jaar geleden opgericht, en bestaat uit zo’n twintig fanatieke supportersgroepen uit de Eredivisie en Eerste Divisie. Namens AZ is Supportersbeweging Victoria Alkmaar hierbij aangesloten en tevens actief deelnemer in verschillende overleggen tussen de supportersgroepen en met beleidsbepalers. Meer informatie over dit initiatief is te lezen en te zien op www.tegenhetmodernevoetbal.nl.

Initiatiefnemers van de SBV zijn supporters van Feyenoord en, net als Voetbal is van ons, FC Groningen. Het is een goede zaak dat de twee supportersverenigingen van AZ allebei bij een landelijke organisatie betrokken zijn. Laten we hopen dat het bundelen van de krachten inderdaad een normalere voetbalbeleving mogelijk zal maken voor de (fanatieke) supporter!

Geplaatst op in Nieuws Reageer