OM: ‘Politiegeweld bekerfinale was gepast’

Negen maanden na dato heeft het OM zich uitgesproken over het politiegeweld van de politie Rotterdam voor aanvang van de bekerfinale AZ-PSV op 9 mei 2013. De officier van justitie beoordeelt het gebruik van geweld door de politie als gepast en seponeert de aangiften tegen agenten en ingediende klachten over het politie-optreden.

”In het onderzoek naar de aangiften rondom de bekerfinale heeft de officier van justitie geconcludeerd dat de betrokken politiemensen conform de regels hebben gehandeld”, stelt het OM in een zojuist gepubliceerd persbericht. Tussen de regels door is te lezen dat men de klachten niet echt serieus neemt en er bij voorbaat vanuit gaat dat de politie ‘die voetbalsupporters’ terecht heeft aangepakt. Om dit te rechtvaardigen worden zaken aangedikt of randzaken als argument gebruikt.

Bevooroordeeld verdict

Zo spreekt het OM van ‘diverse schermutselingen tussen supporters van AZ en PSV’ waar dit in werkelijkheid één opstootje was waar een enkele klap is uitgedeeld. Hierop probeerde de politie mensen aan te houden. ”Met die aanhoudingen bemoeiden zich weer andere supporters, al dan niet onder invloed van alcohol.” Waarbij onder invloed zijn van alcohol kennelijk reden is om direct te wapenstok te hanteren, getuige de volgende zin. ”Om zich die supporters van het lijf te houden, en de aanhoudingen te kunnen doen, gebruikte de politie onder andere de wapenstok. Het OM beoordeelt het gebruik van dat geweld als gepast.” Volgens het OM zijn voor het onderzoek ”vele mensen gehoord en camerabeelden bekeken”. Dat lijken dan vooral eigen mensen te zijn geweest, want geen van de getuigen die door ons zijn aangeboden is teruggebeld over de ingediende verklaring.

Na negen maanden ‘onderzoek’/vertragingstactiek is deze uitspraak uiteraard zeer teleurstellend voor de supporters die destijds totaal buiten hun schuld bij De Kuip ernstige verwondingen hebben opgelopen met alle gevolgen van dien, medische kosten hebben moeten maken en ook nog eens een prachtige wedstrijd hebben gemist. We zullen in overleg gaan met deze supporters en onze advocaat of het de moeite waard is om tegen deze beslissing in beroep te gaan bij het gerechtshof in Den Haag om het recht toch nog te laten zegevieren.

Feyenoord-Kuban Krasnodar

In een vergelijkbare zaak, het politiegeweld na afloop van Feyenoord-Kuban Krasnodar op 29 augustus waarbij onder meer een vader en zoon gewond raakten bij een ogenschijnlijk uit het niets uitgevoerde ME-charge, wordt wel nader onderzoek gedaan. ”De betrokken politiemensen zouden onjuist hebben opgetreden en worden verdacht van mishandeling”, stelt het OM.

Geplaatst op in Nieuws 2 reacties
 • AZ Alkmaar

  Ja natuurlijk, feijenooit word wel geholpen dat is immers ook hun clubje…Corrupte bende daar in 010! Bij een alcoholcontrole zijn ze al zo agressief. Als je na 1 x niet genoeg blaast, gaan ze dreigen met de cel…Dat was nog z’n oud wijf ook!

 • Rob

  Het is een schande! een potje nat! Wat allemaal elkaars handje boven het hoofd houdt! BAH!

  Ik heb alles zien gebeuren, vanaf de 2e ring bij vak V. Ik was samen met meerdere mensen, die hebben dit allemaal gezien.

  Ik ben 2 maanden telefonische benaarderd door de afdeling interene zaken van de Politie. deze mevrouw heeft mijn hele verhaal gehoord. en ik zou nog terug gebeld worden, voor een afstraak om mijn getuigenverklaaring te ondertekenen, op het politiebureau van Alkmaar. Helaas ben ik nooit meer tegug gebeld door deze mevrouw van interne zaken, en dus nooit mijn verklaring definitief kunnen maken.

  Veder vindt ik het nog vreemder dat ik nooit in deze zaak ben opgeroepen als getuigen! Dus mocht er een vervolg komen dat verneem ik dat graag, want ik laat niet zomaar mijn mede sporters vernederen door dat tuig van de politie!