Nygaard, Kist, Van Galen en Scheringa krijgen tunnelportret

Kristen Nygaard, Kees Kist, Barry van Galen en Dirk Scheringa zijn de AZ-helden die door de supporters zijn verkozen om vereeuwigd te worden in het fietstunneltje bij het stadion. Nadat vorig jaar al de eerste zijde van het tunneltje werd beschilderd, zullen graffitikunstenaars binnenkort aan de slag gaan met de tweede helft. Hierop zullen in ieder geval de portretten van deze vier clubhelden prijken.

Kristen Nygaard (1949) is volgens velen de beste speler die ooit in het shirt van AZ gespeeld heeft. De sympathieke Deen speelde liefst tien jaar voor AZ en kwam tussen 1972 en 1982 tot 363 wedstrijden en 108 doelpunten, helemaal niet slecht voor een middenvelder. Na een auto-ongeluk in de buurt van zijn woonplaats Nîmes in 1994 lag hij acht weken in coma en sindsdien is hij nooit meer helemaal de oude geworden. AZ organiseerde in 1996 een benefietwedstrijd om zijn behandelingskosten te betalen. Ondanks zijn matige gezondheid reisde Nygaard vanuit Frankrijk naar Alkmaar voor deze wedstrijd. In 2006 werd het Fancentrum in het nieuwe stadion naar hem vernoemd. Dat Nygaard nog altijd warme gevoelens heeft bij AZ blijkt uit het indrukwekkende filmpje dat AZ TV in januari van dit jaar in Nîmes maakte.

Kees Kist (1952) zal vermoedelijk tot in lengte van dagen topscorer aller tijden blijven van AZ. In 441 wedstrijden scoorde hij maar liefst 259 keer, een aantal dat in het moderne voetbal met snel verkassende spelers niet snel overtroffen zal worden. Ook de titel Europees topscorer van AZ zal hij niet snel hoeven afstaan. Kist heeft 18 Europese doelpunten gemaakt in het shirt van AZ, en wordt door Gudmundsson (3) nou niet bepaald op de hielen gezeten. Kist werd in 1979 tevens de eerste Nederlandse topscorer van Europa met 34 doelpunten. Twee keer werd hij topscorer van Nederland. Hij speelde van 1972 tot 1982 voor AZ en keerde in 1984 terug om nog twee seizoenen in Alkmaar te spelen. Kees Kist vormde een gouden duo met Krysten Nygaard als aangever en Kist als afmaker. In het Victorie Stadion is de Kees Kist Lounge, waar de sponsoren van de hoofdtribune hun biertje drinken, naar de Steenwijker vernoemd.

Barry van Galen (1970) is voor veel AZ-supporters van de huidige generatie de grote held. De ‘geniale gek’ met de gouden linkervoet kon zowel voetballend en qua karakter de wedstrijd redden, en maakte zich hiermee ongekend populair onder de supporters. Van Galen werd al snel ‘een van ons’ en was vaak in het supportershome te vinden met een biertje of zelfs fakkel in de hand. Van Galen kwam in 1997 naar Alkmaar en verliet de club pas toen hij in 2006 zijn kicksen aan de wilgen hing. Barrygoal speelde 301 wedstrijden voor AZ en scoorde 79 keer. In het Victorie Stadion is de ruimte onder de Molenaar-tribune Barry van Galen Bar gedoopt.

Dirk Scheringa (1950) is de enige niet-speler die in het tunneltje te zien zal zijn. Opvallend aan de geschiedenis van AZ is dat hij – na de gebroeders Molenaar – de tweede voorzitter was die een essentiële rol heeft gespeeld in de sportieve successen van de club. Hij redde AZ van een bestaan in de kelder van het betaalde voetbal door vanaf de jaren negentig fors te investeren in de club, vakmensen (Van Geel, Adriaanse, Van Gaal) te halen om een sterk elftal neer te zetten en door te drammen bij allerlei instanties tot er eindelijk een nieuw stadion kon worden gebouwd. Aan de andere kant is Scheringa ook omstreden door zijn dirktatoriale trekjes, waarin voor inspraak van supporters (o.a. stadionnaam) of andere sponsors dan zijn Frisia of DSB vaak geen plek was. Toch wordt dit hem vaak vergeven vanwege zijn enorme verdiensten voor de club. Naast het komende portret in het tunneltje herinnert ook het zalmroze interieur van het Victorie Stadion aan (het eigenwijze karakter van) de voorzitter die in 2009 moest aftreden toen zijn DSB Bank failliet werd verklaard. De Supportersvereniging AZ vernoemde vorig jaar het supportershome naar Dirk Scheringa.

Krysten Nygaard (midden) en Kees Kist (rechts) juichen na een doelpunt in de Alkmaarderhout. De foto is afkomstig van de website Sportgeschiedenis.nl, waar ook een prachtig item te zien is van Sportpaleis De Jong op bezoek bij Nygaard.

De reeds geschilderde zijde van het fietstunneltje.

Geplaatst op in Nieuws Reageer