Minder seizoenkaarten, meer losse verkoop

AZ verwacht komend seizoen opnieuw minder seizoenkaarten te verkopen dan een jaar eerder. Waar het aantal jaarkaarten vorig seizoen voor het eerst onder de 10.000 zakte en bleef steken op 9500, is de prognose dat we komend seizoen tussen de 8500 en 9000 uitkomen. Momenteel is de teller de 8000 voorbij, zo’n anderhalve maand voor de eerste thuiswedstrijd op zaterdag 19 augustus tegen ADO Den Haag. De verwachting is wel dat de daling net als vorig jaar redelijk gecompenseerd wordt met losse verkoop, waardoor het aantal toeschouwers minder sterk daalt. De inkomsten uit recette blijven daarmee ongeveer gelijk of nemen zelfs toe.

De daling van seizoenkaarten en de toename van losse verkoop past in een landelijke trend. Voetbalsupporters gaan in mindere mate naar alle wedstrijden van hun club, maar pikken de leuke potjes eruit. Dit zijn uiteraard met name de wedstrijden tegen topclubs of rivalen, op gunstige tijden of van groter sportief belang (beker, Europees, eindfase competitie). Voornaamste oorzaak zijn de wisselende speeltijden en de steeds ruimere mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding, met festivals en andere grote evenementen die zich niet meer alleen tot de zomer beperken.

Subtopper AZ qua toeschouwers middenmoter

Deze ontwikkeling gaat ook aan Alkmaar niet voorbij. Wedstrijden tegen Ajax, Feyenoord en in mindere mate PSV zijn doorgaans nagenoeg uitverkocht en ook wedstrijden op zaterdagavond zijn populairder dan duels op zondagmiddag. Ook de opkomst onder seizoenkaarthouders is dan beter, want zelfs voor deze groep is het niet meer vanzelfsprekend om elke wedstrijd naar het stadion te komen. AZ leed vorig seizoen ook nog eens onder verzadiging in een seizoen dat maar liefst 56 wedstrijden telde in competitie, beker, Europa League en play-offs. Omdat het stadion niet meer is uitverkocht is er bovendien minder noodzaak tot het nemen van een seizoenkaart voor wie pakweg de helft van de duels wil/kan bezoeken. Ook verlengen supporters kun kaart later dan voorgaande jaren omdat er ook op de valreep in de meeste vakken nog voldoende plek is.

Het gemiddeld aantal toeschouwers bij thuiswedstrijden in de competitie daalde bij AZ vorig jaar voor het vijfde seizoen op rij. We trokken vorig seizoen 14.890 supporters gemiddeld, 300 minder dan een jaar eerder en het laagste aantal sinds de verhuizing uit De Hout in 2006. De sportieve subtopper AZ staat hiermee qua toeschouwersaantallen in de middenmoot van de eredivisie. Toch is het nog altijd bijna een verdubbeling van de 8000 uit de laatste jaren van De Hout, het stadion waar we die laatste jaren ook regelmatig voor 7- of zelfs 6000 man speelden.

Geplaatst op in Nieuws 1 reactie
  • Sander Den Das

    Een heel betoog waarin de daling bijna nog als positief wordt uitgelegd. Ik vind het knap. Het spel is al twee a drie jaar behoudens een uitzondering werkelijk niet om aan te zien, dat lees ik nergens als reden. Tevens lees ik toch regelmatig op diverse neutralere sites dat bij heel veel clubs de seizoenkaartverkoop juist toeneemt nu het economisch beter gaat. Volgens mij was AZ afgelopen jaar juist een van de weinige clubs die te maken had met een daling. Maar goed, het ligt ongetwijfeld aan van alles behalve het tenenkrommende spel.