MEDEDELING: Sta-actie gewijzigd

Naar aanleiding van onze oproep heeft AZ contact met ons opgenomen, omdat de club zich zorgen maakt over mogelijke conflicten die door de actie kunnen ontstaan. Bij AZ zijn de afgelopen dagen enkele berichten binnengekomen van supporters die liever willen zitten, en bang zijn dat dit donderdag niet kan. Bovendien heeft de UEFA-waarnemer AZ reeds gewaarschuwd dat hij extra zal letten op de Ben Side en de mogelijke conflicten die kunnen ontstaan door de oproep om vanaf beneden te gaan staan. De UEFA is verzot op het uitdelen van boetes voor zogenaamd ‘wangedrag’ van supporters.

Waar ons gevoel natuurlijk zegt dat we hier keihard tegenin moeten gaan en alsnog moeten laten zien dat de actie gewoon door kan gaan zonder conflicten in de voor AZ gebruikelijke gemoedelijke en goede sfeer, zegt het verstand dat het dit keer beter is om de verhouding met zittende supporters en de club – die tussen de ‘zitters’ en de staande supporters in staat/zit – niet onnodig op scherp te zetten. Waar we al bedacht hadden na AZ-Austria Wien met AZ om de tafel te gaan zitten om over een structurele oplossing te praten, zal dit nu zeker zeer binnenkort gaan gebeuren. Toon Gerbrands heeft namens AZ al aangegeven onze ideeën te steunen, en te willen kijken naar een structurele oplossing die alle partijen tevreden stemt. De club was erg enthousiast over de actie tegen FC Groningen, maar voorziet problemen nu de kaartverkoop de laatste dagen in een stroomversnelling is gekomen en de Ben Side op een enkele stoel na is uitverkocht.

Vanwege de hierboven beschreven omstandigheden zullen we niet zoals tegen Groningen met een trommel beneden gaan staan, en hiermee de zitters dwingen te gaan staan of te verkassen. Staan blijft echter gewoon toegestaan, mits anderen hier geen last van hebben. Aangezien veel supporters misschien juist vanwege de oproep kaarten hebben gekocht in het onderste gedeelte van de Ben Side omdat ze willen staan, is het goed mogelijk dat dit geen problemen oplevert en dat staan hier gewoon goed mogelijk is. Ben je er echter van bewust dat het niet mag leiden tot conflicten met mensen die willen zitten. Als mensen achter je willen dat je gaat zitten, ruil dan van plaats of verkas naar de hogere rijen van de Ben Side.

We betreuren het dat de actie niet door kan gaan zoals gepland en dat de UEFA als een aasgier op supporters loert, in de hoop dat er iets mis gaat. We streven echter op de lange termijn naar een Ben Side die vanaf beneden staat, en hebben er ook alle vertrouwen in dat dat binnen niet al te lange tijd gaat lukken. Deze actie moeten we door de onverwacht hoge kaartverkoop opofferen, maar dit offer zal ons wel een betere uitgangspositie verschaffen bij de komende gesprekken met AZ. Bovendien zullen we bij een volgende wedstrijd met een lagere bezettingsgraad wederom een oproep doen om beneden te gaan staan.

We hopen dat de wijziging van de actie niet zal verhinderen dat er weer een geweldige Europese sfeer in het stadion zal hangen. Staand of zittend, schreeuw AZ naar de overwinning! De staande Ben Side, die komt er wel.

Onderstaande tekst zal AZ op haar eigen website publiceren als deze weer tot leven is gewekt.

Bezettingsgraad te hoog voor sta-actie

ALKMAAR- De bezettingsgraad in het AFAS Stadion is donderdag tijdens de wedstrijd tegen Austria Wien te hoog om de door supporters geplande sta-actie te houden. AZ onderkent het sfeer verhogende karakter, maar het aantal verkochte kaarten en de regels van de UEFA verhinderen het initiatief.

AZ heeft kennis genomen van het initiatief van een deel van de supporters om te gaan staan tijdens de Europa League-wedstrijd tegen Austria Wien. Eerder was dit ook al het geval in het bekerduel met FC Groningen. De club heeft gemerkt dat dit een sfeer verhogend effect heeft in het AFAS Stadion.

Bezettingsgraad
In tegenstelling tot bij de wedstrijd tegen FC Groningen is echter donderdag tegen Austria de bezettingsgraad in het stadion heel hoog. Staan buiten de daartoe aangewezen zone zorgt dan voor veel hinder voor andere supporters die een kaartje voor een zitplaats hebben gekocht. Vanwege het hoge aantal verkochte kaarten zijn er geen alternatieve plaatsen beschikbaar.

UEFA
Daarnaast moet AZ zich aan de strenge regels van de UEFA houden. Staan op de plaatsen buiten de aangewezen zone wijkt af van wat normaal gebruikelijk is bij onze club. Bij eventuele incidenten kan de UEFA hierdoor extra streng ingrijpen. Het goede imago van AZ kan daarbij schade oplopen.

Overleg met supporters
AZ gaat met supporters in overleg over mogelijke acties in de toekomst. De club juicht sfeer verhogende acties in het stadion namelijk van harte toe.

Geplaatst op in Acties 5 reacties
 • AZ!!!!!

  hebben jullie al gepraat met az over de plannen?

  • We gaan binnenkort een afspraak plannen!

 • AZ ALKMAAR

  Schop die mensen die niet willen staan lekker naar de andere kant waarom zit je dan hier als je niet wil staan :S

 • anco

  waar slaat dit nouw weer op
  gewoon staan!!!!!!!!!!!!!!1111

 • alkmaar fanatic

  Wat een onzin laat die mensen dan lekker kaartjes kopen op de lange zijde!!
  NO SURRENDER
  Gewoon doorgaan met de actie en pas als ze er wat van zeggen dan pas naar boven gaan!