Lichte daling aantal uitsupporters

Het aantal uitsupporters dat AZ achterna reist in de eredivisie is afgelopen seizoen licht gedaald ten opzichte van een jaar eerder, toen de score ook al mager was. Afgelopen jaar namen we gemiddeld 245 supporters mee, waar dat er vorig jaar nog 257 waren en een jaar eerder 322. Vooral de twaalf Europese wedstrijden en zes bekerwedstrijden, waaronder de finale, lijken de oorzaak van de lagere animo voor het bezoeken van uitwedstrijden in de competitie. Vanwege het ontbreken van Europees voetbal is de verwachting dat de uitvakken komend seizoen weer beter gevuld zijn.

Aan de Europese uitwedstrijden kan het afgelopen jaar echter niet gelegen hebben, want van de zes trips werden alleen Dundalk en Lyon goed bezocht met respectievelijk 317 en 660 supporters, al zaten in Dublin ook veel AZ’ers in het thuisvak en in de kroeg vanwege het kleine uitvak in het Tallaght Stadium. In de voorronde trokken PAS Giannina (in Athene) en Vojvodina Novi Sad slechts enkele tientallen AZ’ers. Hetzelfde gold in de poule voor Zenit Sint Petersburg en Maccabi Tel Aviv (in Netanya).

In de beker speelden we ook bijna alles thuis, met alleen in de eerste ronde een uitwedstrijd tegen FC Lienden. 148 AZ’ers kochten via AZ een kaart voor het duel in de Betuwe, waar ook aan het loket kaarten werden verkocht en geen apart uitvak was. De bekerfinale kon wel op massale animo rekenen. Binnen een avond en een nacht waren alle 18.288 kaarten verkocht, veel sneller en ook meer dan in 2013 en 2007.

750 man naar Twente

Het ging, ook door de vele extra thuiswedstrijden, dus wel ten koste van de uitwedstrijden in de eredivisie. Inclusief play-offs kwam AZ dit jaar tot 56 wedstrijden, waardoor de AZ-supporter wat verzadigd raakte, ook al omdat het spel gedurende het seizoen steeds matiger werd. In de competitie verkochten we alleen het uitvak tegen FC Twente uit met 750 man, maar dit kwam vooral door de gratis kaarten die de thuisclub ter beschikking stelde plus de gratis busreis namens AZ en de Supportersvereniging. Daarnaast was de trip naar Het Kasteel populair met 475 supporters, vooral omdat we daar alweer een paar jaar niet geweest waren en omdat Rotterdam met vrij vervoer altijd in trek is. Feyenoord-uit trok traditioneel ook relatief veel supporters, al waren het er dit jaar slechts 378.

Dieptepunt was PSV-uit in de tweede speelronde, waar in vakantietijd de kaartprijs van 30 euro en het matige zicht vanuit het uitvak niet meehielpen. Ook tegen SC Heerenveen, Vitesse en Willem II kwamen we na de winterstop maar net boven de honderd man uit.

Dramatische 16e plaats landelijk

Landelijk gezien staat AZ met een gemiddelde van 245 op een dramatische zestiende plaats. Daarbij moet wel gezegd worden dat AZ onderin een brede middenmoot zit met clubs die tussen de pakweg 250 en 310 uitsupporters meenemen. Met het gemiddelde van twee jaar geleden was AZ op een prima zevende plaats uitgekomen. Dat seizoen speelden we geen Europees voetbal en eindigden we in dit de competitie als derde na winst op Excelsior. In die zin is een seizoen zonder Europees voetbal gunstig, zeker als het elftal daardoor ook nog eens mee kan strijden om de topposities. Met gemiddeld vijftig man erbij en wat uitschieters in belangrijke wedstrijden kan AZ snel weer opklimmen naar de plaats die past bij de club.

Bij de landelijke notering moet tevens worden aangetekend dat AZ traditioneel nauwelijks uitschieters naar boven kent, zoals veel clubs dat wel hebben bij derby’s of krakers tegen concurrenten. Feyenoord, Heerenveen en in mindere mate Ajax zijn traditioneel populair, maar veel hangt daarbij ook af van de vorm van AZ op dat moment en het tijdstip waarop de wedstrijd wordt gespeeld. Ajax-uit was dit seizoen op woensdagavond en trok nog niet de helft van het aantal dat vorig jaar op zondagmiddag afreisde. Sowieso zijn de zaterdagavonden altijd populairder, terwijl we afgelopen seizoen vaak op zondag speelden. Ook daarom kan een jaartje zonder Europees voetbal goed zijn.

Vervoersregelingen fors soepeler

De vervoersregelingen werden afgelopen jaar opvallend veel soepeler dan een seizoen eerder. Zes keer was er geen enkele restrictie en kon er dus ook met de trein worden gereisd, een verdubbeling ten opzichte van 2015-2016. Acht keer was het verplicht om met de auto te komen, maar hoefde pas bij het uitvak omgewisseld te worden. Drie keer moesten we onderweg omwisselen. Vorig jaar was dit nog vier keer. Net als vorig jaar waren er geen buscombi’s. Alkmaar blijft uitsupporters relatief streng ontvangen, met voor bijna alle clubs autocombi’s met omwisselpunt onderweg. Toch zijn de regelingen ook in Alkmaar iets soepeler dan een jaar eerder.

Ook landelijk gezien is de trend gunstig, al geldt nog steeds voor 81 procent van de wedstrijden een combiregeling. Wel hoeft er steeds minder onderweg omgewisseld te worden en kan dit vaak bij het uitvak. Het aantal wedstrijden met geheel vrij vervoer steeg licht, maar is het wel het hoogst in drie jaar. Het aantal buscombi’s bleef vrij stabiel. Zie voor meer informatie over de vervoersregelingen in de eredivisie het artikel hierover van Supporterscollectief Nederland, waarbij ook Victoria is aangesloten.

Ondanks de lage notering nam AZ afgelopen seizoen meestal meer supporters mee naar een club dan die club meeneemt naar Alkmaar.

Uitsupporters onderling 2017 Uitsupporters 2008-2017

Aantal uitsupporters AZ in seizoen 2016-2017

Eredivisie
PSV 104, Eigen vervoer (=verplicht met auto, omwissel bij uitvak)
FC Utrecht 168, Eigen vervoer
PEC Zwolle 177, Eigen vervoer
Sparta 475, Vrij vervoer
FC Groningen 356, Eigen vervoer
ADO Den Haag 122, Eigen vervoer
Roda JC 146, Vrij vervoer
Excelsior 188, Vrij vervoer
FC Twente 750, Eigen vervoer
Go Ahead Eagles 221, Autocombi
Vitesse 119, Eigen vervoer
Heerenveen 114, Autocombi
Willem II 124, Vrij vervoer
Feyenoord 378, Vrij vervoer
Ajax 227, Vrij vervoer
Heracles 279, Autocombi
NEC 210, Eigen vervoer

Europa League
PAS Giannina (in Athene) 55
Vojvodina Novi Sad 23
Zenit Sint Petersburg 33
Maccabi Tel Aviv (in Netanya) 60
Dundalk (in Dublin) 317
Olympique Lyon 660

KNVB-beker
FC Lienden 148
Vitesse (finale in Rotterdam) 18.288

Play-offs
FC Groningen 79, Eigen vervoer
FC Utrecht 500, Autocombi

Geplaatst op in Nieuws Reageer