Krantenrondje: ‘AZ-supporters tonen Italiaanse passie’

Nagenieten. Minstens zo mooi als het moment zelf. Na een geweldig weekend met een historische training die door ruim 300 fanatieke AZ-supporters werd bezocht en een even historische wedstrijd die door een heroïsch strijdend AZ werd gewonnen is het lezen van de kranten op maandagochtend een traktatie. Waar de crisis die AZ in Amsterdam toebracht de nadruk krijgt in de verslaggeving, is er ook ruime aandacht voor de rol die wij, supporters, het afgelopen weekend hebben gespeeld. De cultuuromslag op de tribunes van het Victorie Stadion vastgelegd in citaten.

Graziano Pellè transformeerde in de voorbije weken van karikaturale miskoop tot superspits. De uit Lecce afkomstige Italiaan wordt door veel media aangehaald met zijn enthousiaste reactie op de massaal bezochte training. Op Eredivisie Live verklaart hij:

‘’The supporters came to the training yesterday. They gave us energy. Also today the support was great. The passion of the supporters remembered me of the Italian style. In Italy, at time of derby, there is big pressure in a positive way.’’

De Telegraaf kopt zelfs met de complimenten van de Zuid-Italiaan: ”Pelle prijst de Alkmaarse supporters”. Verderop in het artikel staat:

”Volgens Pelle was het sfeertje in Alkmaar al in orde toen de ploeg op zaterdag in de kleedkamer allerlei gezang hoorde bij het trainingsveld, waar 400 supporters voor kabaal, vuurwerk en positieve ondersteuning zorgden. Zij zetten daarmee de toon, die gisteren ook meteen al bij de aftrap te proeven was in het stadion van AZ. ,,Eerder miste ik de passie bij onze supporters om AZ te zien winnen. Zaterdag was een groots moment van onze supporters. Ik heb de jongens toen ook gezegd, dat dit het moment was om het te laten zien.

Bij de aftrap klapperde het volle stadion er in hoopvolle sfeer op los. ,,Dat geeft ook druk, in de goede zin van het woord. Door al die dingen voel je je voetballer, voel je dat ze met je zijn. Dan speel je met twaalf man in plaats van elf”, aldus Pelle.”

Ook Stijn Schaars wordt in de grootste krant van Nederland aangehaald. ”Het publiek was fantastisch, dat heb ik wel eens anders meegemaakt. Als zij zo doorgaan, weet ik zeker dat we thuis van iedereen kunnen winnen.”

Oud-Fanpage-medewerker Fabian Bijman schrijft voor Voetbalprimeur.nl ook over de reactie van Pellè op de supportersacties van afgelopen weekend. “We waren vandaag allemaal top. Met dank aan de fans. Voor de laatste training hebben ze met z’n allen laten zien wat deze wedstrijd betekent. Dat heeft de spelers veel energie gegeven. Het was een mooi gebaar en ook tijdens het duel was het prachtig om op het veld te staan”, aldus de spits, die na drie jaar uitgroeit tot cultheld in Alkmaar.

“Het deed me aan Italië denken. Ik weet nog goed dat ik daar bij een club een contract tekende. Toen werd er niet gesproken over doelstellingen. Nee. Het enige dat ze zeiden was: ‘Zorg ervoor dat je de derby wint, dat is alles’. Dit leek erop. Op de bank of op de tribune miste ik hier nog weleens de passie, die supporters in Italië hebben. Zij zingen honderd minuten lang. Hier heerst een andere mentaliteit, maar ‘today the fans, unbelievable. A great moment. For me and for the club’.”

Zowel in ochtendkrant NRC Next als in avondkrant NRC Handelsblad wordt Pellè eveneens opgevoerd. De spits was zaterdag onder de indruk geraakt van een steunbetuiging van supporters. Drie- tot vierhonderd fans staken met gezang de AZ-spelers een hart onder de riem voor de wedstrijd tegen aartsrivaal Ajax. ,,Hier zijn de supporters normaal gesproken veel stiller en minder gepassioneerd in het stadion dan in Italië”, zei Pellè. ,,Daardoor begrepen wij dat dit ook voor hen een belangrijke wedstrijd was en waren we extra gemotiveerd. Ik kan me hun gevoel voorstellen. In mijn land zijn de derby’s eigenlijk nog belangrijker dan de strijd om de landstitel.”

Niklas Moisander laat voorafgaand aan de wedstrijd op AZ.nl al weten dat de training meer bij de spelers teweeg heeft gebracht dan op het eerste gezicht te zien was. ”Zaterdag kregen jullie voor de training een groots onthaal van supporters. Speelt zoiets ook mee?
“Natuurlijk. Ik vond het echt heel mooi. Iedereen wilde vandaag de supporters bedanken. Zo’n actie brengt zoveel meer strijdlust in ons naar boven. Als spelersgroep merk je op dat soort momenten hoe belangrijk deze wedstrijd voor de supporters is.”

Het Noordhollands Dagblad pakt groots uit. Zaterdag stond er al een bericht over de training op de website, vandaag is er wederom ruime aandacht voor de supportersacties rond de wedstrijd. In het wedstrijdverslag valt onder meer te lezen: ”De supporters van AZ wisten er gistermiddag wel raad mee. Voor de Alkmaarse fans blijft een overwinning op Ajax de fijnste driepunter van het jaar. Met hatelijke liedjes wreven ze het Ajax nog eens even in. De dertigste landstitel, en daarmee een derde ster op het shirt, wordt voor Ajax ook dit seizoen weer een erg moeilijk verhaal.”

Een apart artikel onder de kop ‘’Nooit verliezen van 020’’ behandelt in z’n geheel de randverschijnselen.

”Als de loop richting het stadion langzaam op gang komt, duiken er verschillende leden van de Supportersbeweging Victoria Alkmaar op. Ze delen flyers uit waarin het belang van het duel tegen Ajax nog maar eens wordt benadrukt. Een dag eerder, op de vroege zaterdagochtend, waren de fanatieke supporters ook al paraat bij de laatste training van hun club. Met z’n ruim tweehonderden lieten ze de AZ-spelers, als dat überhaupt nodig moest zijn, nog maar eens weten dat er niet zomaar een potje op het programma stond. Of ze vooral maar hun best wilden doen, was het devies.

Als de ajax-aanhang op zondag bij het stadion arriveert, duikt slechts een enkele Alkmaarse ‘apieskijker’ bij het toegangshek van het uitvak op. “Amsterdam, waar legt dat dan?” bluft hij stoer. De meeste Ajax-fans, van wie de meesten gekleed in trainingsbroek, jas met bontkraag en geruite Burberry-pet, horen het niet eens. “Teringkaaas” roept er eentje.

Tot veel meer verbale daden komen de Ajax-supporters tijdens het duel ook niet. Bij de opkomst van de spelers kijkt de Amsterdamse aanhang muisstil toe hoe aan de andere kant het ene na het andere spandoek in een zee van rode en witte vlaggen wordt ontrold. ‘Onze trots, onze club, onze stad’ staat erop eentje. ‘Winnen van 020’ staat op een ander doek. En even verderop: ‘Strijden voor AZ’.

Als Luis Suarez al na twee minuten wordt uitgefloten, neemt de Ajax-schare het nog wel voor hun held op. “There’s only one Luis Suarez”. Met die constatering kan het Alkmaarse publiek goed leven. Eén Luis Suarez op de Nederlandse velden is meer dan genoeg, vinden ze bij AZ.

Pas in de tweede helft slaat de vlam in de pan en blijft bijna niemand op zijn stoeltje zitten. De aanleiding vormt de invalbeurt van voormalig AZ-speler Demy de Zeeuw, die door de Alkmaarse supporters weinig flatteus wordt toegezongen. Sommige tonen zich hardleers door hem, net als vorig jaar, een slopende ziekte toe te wensen [‘janker’ is iets anders dan ‘kanker’, red.]. Het merendeel zingt liever over de –schijnbaar – geringe afmeting van zijn geslachtsdeel.

Terwijl beide kampen al zingend aan het bakkeleien zijn, ontploft het stadion binnen een kwartiertje waarin AZ twee scoort en Ajax de handdoek werpt. Nu zingt werkelijk alles wat AZ is uit volle borst mee: ‘Olé, olé AZ Alkmaar, olé, olé. De Ajax-supporters besluiten te gaan rellen in de gracht. ‘Your support is fucking shit’ zingt de Ben Side. En daar valt geen speld tussen te krijgen. Als André Ooijer rood krijgt en Graziano Pelle een publiekswissel ontvangt, is het feest compleet. Een erkend partybureau had geen beter scenario kunnen schrijven.

Terwijl Ajax-trainer Martin Jol met een gezicht als een oorwurm in de bus stapt, wordt hij nog even venijnig toegesproken door een AZ-supporter. “Hé martin! Het was weer niks hè?” Hij heeft ook nog wel een advies voor Jol. Die derde kampioensster zou hij misschien beter rectaal kunnen opbergen.”

Altijd zo’n heerlijk media-overzicht zien? Draag dan actief bij aan een betere sfeer in het stadion! Een hechte, eensgezinde Ben Side die AZ fanatiek steunt. Wij zijn AZ! Laat je horen door lid te worden van Supportersbeweging Victoria Alkmaar, om zo concreet bij te dragen aan een actieve supportersschare. Help Red White Fanatics met het schilderen van spandoeken, om op deze manier te zorgen voor meer sfeer in stadion. Samen staan we sterk, AZ van de supporters!

Geplaatst op in Acties 5 reacties
 • DEMY JE PIEMEL WAS TE KLEIN,
  WAT EEN GEWELDIG STUK WAS DAT! VAN HET NOORDHOLLANDS DAGBLAD

 • Michel

  Wat heerlijk om dit te lezen Victoria Alkmaar ga zo door.Wij AZ supporters zijn goed opweg!

 • Bob Ross

  Voor in het archief!

 • Vedette

  Harde piemelwerk!

 • Nicky

  Ik zit nog zo na te genieten van alles wat we hebben gedaan dit weekend. Laten we zo doorgaan met ze allen!Echt te gek dit!