Geslaagde actie tegen stadionverboden

Supportersbeweging Victoria Alkmaar en AZ Fanpage kijken tevreden terug op de actie die voor de wedstrijd tegen FC Groningen werd gevoerd. Supporters op de Ben Side werd verzocht om de eerste zestien minuten van de wedstrijd weg te blijven van de tribune. Met oproepen via internet en het uitdelen van flyers voor de wedstrijd werd men attent gemaakt op de actie. Hoewel veel kritiekloze consumenten toch liever zittend op een stoeltje de wedstrijd bekeken, gaven veel fanatieke supporters gehoor aan de oproep.

De Ben Side bood de eerste zestien minuten van de wedstrijd een treurige aanblik. Slechts gevuld met anonieme radertjes in het systeem van modern voetbal liet de halflege tribune zien hoe het AZ-stadion eruit ziet als de repressie van voetbalsupporters voortduurt. Doodstil en gelaten staarde men naar het door winterweer geteisterde veld. Heel even lieten de kritiekloze klapperaars in het stadion van zich horen, toen in een monotoon ritme de klappers even aanzwelden. Het potsierlijke hiervan in een verder doodstil stadion waar het geluid van hagel en het geschreeuw van spelers domineerden werkte op de lachspieren van de supporters die zich in de gracht hadden verzameld.

In de gracht en in het Supportershome stonden de supporters die de actie steunden. Fans die zich niet de mond laten snoeren door een door mediahypes gemobiliseerde KNVB die meer aan geld dan aan voetbal denkt. Fans die opkomen voor hun rechten en solidair zijn met medesupporters. Fans die een vuist maken tegen onrecht wanneer instanties voetbalsupporters weer eens hebben uitgekozen om buitenproportionele maatregelen aan op te leggen.

De gemeenschappelijke vijand zorgt voor verbroedering tussen AZ-supporters onderling, maar ook tussen voetbalsupporters onderling. AZ’ers van alle leeftijden en behorende tot verschillende supportersgroepen stonden eensgezind naast elkaar in de gracht of het Supportershome. Ook op de Molenaartribune stonden supporters beneden die zich solidair verklaarden met hun willekeurig van een stadionverbod voorziene medesupporters. De Groningse fans in het uitvak betuigden eveneens steun aan de Alkmaarse actie tegen landelijke spelende problematiek. Veel FC-supporters bekeken de eerste zestien minuten van de wedstrijd eveneens vanuit de gracht. Hiermee is eens te meer aangetoond dat voetbalsupporters van verschillende clubs elkaar niet per definitie aftuigen, maar op een normale manier voetbal kunnen beleven zonder dat hier problemen uit voortvloeien. Hulde aan de Groningers voor de actiebereidheid en steun, samen staan we sterker in de strijd tegen de absurde behandeling van voetbalsupporters!

De actie, die een initiatief was van Victoria Alkmaar en direct ondersteund werd door AZ Fanpage, werd in de tweede helft nog voortgezet door Red White Fanatics, die met een prachtig spandoek de kers op de taart verzorgden. In de tweede helft hing een megadoek met een afbeelding van een monddood gemaakte supporter en de tekst ‘Watching Football Is Not A Crime’ minutenlang boven de hoofden van de supporters op de Ben Side.  

De actie is meer dan geslaagd, het statement is gemaakt. Aangetoond is dat AZ-supporters zich niet de mond laten snoeren, en saamhorig op kunnen treden wanneer de situatie hierom vraagt. Het probleem is hiermee nog niet opgelost, maar de actiebereidheid en eensgezindheid onder AZ-supporters is een mooie stap in de goede richting.

Geplaatst op in Acties Comments Off on Geslaagde actie tegen stadionverboden