Gemiddeld 270 AZ-supporters naar uitwedstrijden

AZ werd het afgelopen seizoen door gemiddeld 270 supporters gesteund in de Eredivisiejaargang die zou eindigen in een 4e plaats en directe plaatsing voor Europees voetbal. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen het gemiddelde nog op 308 lag. Het aantal autocombi’s steeg tot tien, terwijl nog maar zes wedstrijden met vrij vervoer te bezoeken waren.

Het aantal buscombi’s daalde afgelopen seizoen van 3 naar 1. Heracles en Den Haag maakten er een autocombi van, terwijl alleen onze Amsterdamse vrienden blijven volhouden aan de buscombi. De autocombi wordt meer dan ooit opgelegd, met liefst 10 gemeenten die dit gedrocht veelal onterecht inzetten. Nadat ook NEC na het relletje bij het uitvak van vorig jaar zwichtte voor de autocombi zijn er nog zes wedstrijden over die nog op een normale manier te bezoeken zijn. NAC, Vitesse, Groningen, Roda, Excelsior en Feyenoord zien in dat AZ-supporters geen criminelen zijn.

Oost-Europa League
De bizar ongunstige loting in de Europa League heeft ertoe geleid dat het gemiddelde aantal supporters tot 262 daalt als ook de vijf EL-wedstrijden en twee KNVB-bekerwedstrijden worden meegerekend en zelfs tot 225 als alleen de EL-wedstrijden worden meegerekend. Gemiddeld reisden er namelijk maar 71 supporters mee naar de vijf Europese confrontaties. De eerste wedstrijd was achteraf gezien de gunstigste loting. Midden in de zomer reisden 150 supporters naar Zweden voor de wedstrijd tegen IFK Göteborg. Wat volgde was een mysterieuze wedstrijd in Kazachstan, die in Aktobe toch nog door 6 AZ-supporters gezien kon worden.

In de poulefase koppelde het noodlot AZ aan drie Oost-Europese tegenstanders, waardoor het enthousiasme dat zich in aanloop naar de loting had opgestapeld als een zeepbel uiteen spatte. Dinamo Kiev was de bekendste naam en tevens de best bereikbare stad, waardoor toch nog 150 supporters de moeite namen om ‘dan maar naar Kiev’ te reizen. De treingroep genoot als één van de weinigen van de trips naar erbarmelijke oorden. Als onderdeel van een 28 man sterke aanhang reisden zij naar Minsk, waar gespeeld (?) werd tegen BATE Borisov. 23 man reisde af naar het maffiose en onofficiële staatje Transnistrië in Moldavië, waar AZ wederom een wanprestatie op de mat legde, tegen Sheriff Tiraspol.

KNVB-Beker
De nationale beker leverde in de eerste ronde meteen een mooie loting op door AZ te koppelen aan FC Den Bosch. De wedstrijd in De Vliert werd om onnavolgbare redenen echter tot autocombi uitgeroepen, terwijl voor de thuisvakken vrije verkoop gold. Toch zaten er nog 150 supporters in het uitvak. Toen AZ vlak voor kerst naar Amsterdam moest, hoopte iedereen tegen beter weten in weer eens op winst in de hoofdstad. Het uitvak was – ondanks de buscombi – binnen de kortste keren met 1200 man uitverkocht, maar AZ liet met een ongeïnspireerd optreden blijken niet mee te willen werken aan feestje en een langer bekeravontuur.

Competitie
De populairste uitwedstrijden van afgelopen seizoen waren het traditioneel goed bezochte Feyenoord en de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Utrecht. Het laagste aantal supporters werd behaald in Doetinchem, waar voor een doordeweeks niemendalletje een autocombi werd opgelegd, waarop een boycot volgde. Heracles is traditiegetrouw ook weinig populair, evenals Den Haag en VVV. Het doorgaans populaire Heerenveen trok dit seizoen ‘maar’ 375 supporters. Groningen is dankzij het vrij vervoer ook vrij populair, met 325 supporters. Zie de tabel onderaan dit artikel voor een overzicht van alle wedstrijden.

Al met al was het een vrij vlak seizoen met weinig uitschieters. Waar drukbezochte Europese tripjes vaak ten koste gaan van de bezetting in de vaderlandse uitvakken, gaat een omgekeerde theorie helaas niet op. Of het nou aan de vaak dramatische wedstrijden ligt die AZ in den vreemde op de mat legt of niet, het aantal uitsupporters is niet zo laag geweest sinds de telling van uitsupporters vier jaar geleden begon. Vorig jaar kwam AZ tot gemiddeld 308 uitsupporters, in het kampioensjaar reisden liefst 608 supporters mee. In 2007-2008 gingen er net wat meer mensen mee dan nu: 273.

Volgend seizoen minder combi’s?
Laten we hopen dat de goede bedoelingen van de overheid volgend jaar terug te zien zijn in minder autocombi’s en daarmee in hogere aantallen uitsupporters. Het blijkt namelijk ook uit deze cijfers dat vrij vervoer voor hogere aantallen uitsupporters zorgt. Combi’s trekken gemiddeld 247 supporters, terwijl bij vrij vervoer 312 AZ’ers in de trein of auto stappen.

De aantrekkingskracht van de Europese ontmoetingen en de latere bekerrondes blijft onverminderd, terwijl in de competitie gerekend kan blijven worden op een degelijke supportersschare. Bij veel clubs is AZ een van de weinige bezoekers met een goed gevuld uitvak. Vrij vervoer of sportieve belangen kunnen het aantal uitsupporters snel laten groeien. Laten we dan ook hopen dat het Europese seizoen mooiere bestemmingen brengt dan vorig jaar, en dat we ons ook nationaal weer laten zien en horen in de uitvakken van de Eredivisie om AZ wederom op te stuwen richting subtop.


Roda JC-AZ, zaterdag 12 maart 2011. Foto: Victoria Alkmaar/Koempel


Feyenoord-AZ, zaterdag 2 april 2011. Foto: Lunatic News


FC Utrecht-AZ, zondag 15 mei 2011. Foto: Red White Fanatics


Aantallen uitsupporters per wedstrijd

Geplaatst op in Nieuws 2 reacties
  • AZ supporter!!!!

    Vanaf dit jaar ben ik er bijna elke keer bij!!!!!

  • Die buscombi weerhoud mij meestal… Vooral Ajax – AZ

    ik woon in Zaandam.. heb geen zin om eerst nog eens naar Alkmaar toe te gaan om dan weer helemaal terug te gaan..