Fotoverslag NAC-AZ

NAC-uit, dat was altijd een leuke wedstrijd. In de eerste divisie een heuse rivaal, later een vaak spannende en sfeervolle uitwedstrijd met een mooi uitvak. Tegenwoordig is dat omgekeerd: AZ verliest al jaren kansloos in Breda en het uitvak is dusdanig verkracht dat de wedstrijd nauwelijks meer te volgen is en uitsupporters amper nog te horen zijn. Het heeft ertoe geleid dat het uitvak in Breda de laatste jaren zeer matig gevuld is.

Gelukkig is er altijd nog de thuistribune voor wie zonder gedoe een uitwedstrijd wil bezoeken. Steeds vaker is er – zelfs als er een of andere combi is voor het uitvak – vrije kaartverkoop voor thuisvakken. Zo ook deze zondag in Breda. Fotoverslag van een bijzondere middag.

NAC-AZ 001

Hier moeten we zijn vandaag: Breda!

NAC-AZ 003

We zijn in het bourgondische Brabant, dus de kroegen puilen hier ook op de vroege zondagmiddag uit van supporters die voor de wedstrijd een biertje drinken

NAC-AZ 005

Via de Grote Markt op weg naar het stadion

NAC-AZ 006

Het Rat Verlegh Stadion. Van buiten niet het mooiste bouwwerk van Nederland, dit stadion dat enigszins doet denken aan Stadio Luigi Ferraris in Genua.

NAC-AZ 012

Vrije verkoop aan de kassa voor de wedstrijd. Kaartje 15 euro! Are you watching, AZ?

NAC-AZ 007

Laag hekje bij de ingang van de B-Side en bijna niemand wordt gefouilleerd. Je voelt je zowaar een gewaardeerde gast in plaats van een potentiële hooligan. Are you watching, AZ?

Panorama NAC-AZ

Het Rat Verlegh Stadion blijft een mooi en sfeervol voetbalstadion.

NAC-AZ 016

Wat wazige foto van het uitvak dat in het begin nog wel even te horen was – vooral dankzij de jongeren bovenin – maar later stilviel onder de ontmoedigende lamlendigheid van een elftal inspiratieloze robots. In totaal waren zo’n 120 supporters meegereisd, een niet al te hoog aantal dat vooral te wijten is aan het erbarmelijke uitvak en het dito spel van AZ dit seizoen. Ook was het – in tegenstelling tot het vrij vervoer van vorige jaren – opeens verplicht om met de auto of bus te komen.

NAC-AZ 019

Esteban voor Vak G. Opvallend was dat het hele stadion ‘oooooooo’ begon te roepen zodra de keeper aan de bal was. In Breda zijn de soms hachelijke capriolen van de Costa Ricaan blijkbaar ook bekend.

NAC-AZ 020

AZ in het strafschopgebied van de tegenstander. Jazeker, AZ in het strafschopgebied van de tegenstander!

NAC-AZ 024

Verder was aanvallen natuurlijk niet aan de orde. Een tikkie breed, terug of een lange bal naar een NAC-speler bleken populairdere opties. De wedstrijd speelde zich dan ook met name op de helft van AZ af. Met een biertje in de hand (are you watching, AZ?) was het nog enigszins te pruimen.

NAC-AZ 026

Zelden speelde AZ slechter en lamlendiger dan deze zondag in Breda. Geen enkele speler lijkt nog zijn normale niveau halen. Strijd lijkt helemaal niet te bestaan. Het enige teken van menselijkheid bij de elf robots van AZ was een nare overtreding uit frustratie van Nemanja Gudelj op de enkels van een NAC-speler. In plaats van rood werd slechts geel getoond.

NAC-AZ 025

Juichende NAC-spelers. Dit tafereel was in de tweede helft drie keer te zien. NAC kon op halve kracht winnen van een AZ dat vanaf de eerste minuut niets anders leek te verwachten dan verlies.

NAC-AZ 032

Het uitvak stroomt direct na het laatste fluitsignaal leeg. Niemand (!) bedankt de spelers die plichtmatig klappend richting uitvak lopen. Daarentegen is ook niemand zichtbaar boos.

NAC-AZ 036

Nemanja Gudelj maakte een enigszins verdwaalde indruk in het shirt van AZ. Hij werd hartstochtelijk toegezongen door de supporters van zijn oude club en ruilde na afloop van shirt met een NAC-speler. Met het shirt binnenstebuiten aan verliet hij ietwat ongemakkelijk het veld terwijl een klaterend applaus van de tribunes op hem neerdaalde. Hij had zich zijn rentree in Breda ongetwijfeld anders voorgesteld na zijn stap ‘hogerop’ naar AZ.

NAC-AZ 034

De familie Gudelj (?) kijkt het allemaal met gemengde gevoelens aan.

NAC-AZ 039

Gudelj wordt omringd door pers en clubmensen terwijl Martens de geldwolven te woord staat.

NAC-AZ 042

In Breda is het uiteraard weer feest. De club wint zelden en al helemaal niet met 3-0, maar thuis tegen AZ winnen de Bredanaars alweer voor het derde jaar op rij.

NAC-AZ 047

Na afloop gaan ook nog de handen op elkaar voor ‘Heintje’, de hoogbejaarde vrijwilliger die afscheid neemt na 30 jaar na elke thuiswedstrijd de cornervlaggen binnengehaald te hebben. Een groter clubicoon blijkbaar dan menig speler; niemand verlaat de tribune voor Hein zijn laatste rondje gelopen heeft.

NAC-AZ 051

Op de terugweg langs het bekende Café Het Hoekske…

NAC-AZ 053

En maar weer de trein in, terug naar het noorden. De vergelijking tussen bouwplaats Breda en de puinhoop AZ is snel gemaakt. Er is werk aan de winkel in Alkmaar!

Geplaatst op in Fotoverslagen Reageer