Fotoverslag AZ Non-League Day #3

Waar de AZ Non-League Day bij de eerste editie werd geteisterd door extreme hitte en in de tweede editie door regen werd de jeugdwedstrijd die in dit laatste interlandweekend in de etalage stond afgewerkt in zeldzaam ijzige kou. Bovendien werd om nog onopgehelderde redenen het van veldverwarming voorziene trainingsveld bij het stadion na een vorstloze nacht ‘wegens vorst’ verruild voor het (kunst)gras van Sportcomplex ‘t Lood. Een fikse teleurstelling vooral voor de spelers van AZ Onder 13, die zich al een half jaar hadden verheugd op de dag dat ze zouden mogen aantreden op het veld naast het stadion waar normaal alleen AZ1 traint. Dat de wijziging pas op de ochtend van de wedstrijd bekend werd en dat AZ.nl bovendien op de website kopte dat Non-League Day was ‘afgelast’ in plaats van verplaatst deed vermoedelijk ook de laatste twijfelaars thuis blijven. Een handvol supporters trotseerde desalniettemin de Siberische kou om eens een topteam aan het werk te zien, want na de wekelijkse ellende van het eerste elftal is het wel eens aardig om te kijken naar een elftal dat de competitie aanvoert.

Koploper AZ Onder 13 staat in de competitie vijf punten voor op Feyenoord D1, dat wel nog een wedstrijd moet spelen. Sparta D1 staat op ruime afstand op de vierde plaats.

Ondanks de extreme kou en de verplaatsing van de wedstrijd is een bescheiden groepje fanatieke supporters gewoon aanwezig om de jeugd te steunen. In totaal staat er zo’n vijftig man langs de lijn

Red White Army! Foto: Johannes Klinkenberg/AZJeugd.nl (klik voor meer wedstrijdfoto’s!)

AZ Onder 13 speelt niet best, maar omdat Sparta kansen blijft missen blijft het lang 0-0. In de tweede helft krijgt AZ kort achter elkaar twee halve kansen die zoals het een ware kampioen betaamt ook direct tot doelpunt worden gepromoveerd. Keyennu Lont maakt de 2-0. Foto: Johannes Klinkenberg/AZJeugd.nl

Het wordt daarna nog even spannend als Sparta veel kansen krijgt en in blessuretijd tegen scoort, maar even later is de buit dan toch binnen. AZ wint met 2-1, de fakkels kunnen ontstoken worden!

Rookpotje erbij

Ondanks de keiharde wind blijft de rook toch nog redelijk hangen

Het vuurwerk samen met het spandoek moet toch een mooi gezicht zijn voor de 12-jarige spelers! Foto: Johannes Klinkenberg/AZJeugd.nl

Hopelijk is het een stimulans voor de jonge spelers om nog lang het roodwit van AZ te dragen

Door de rook zijn de feestende spelers – weer een stapje dichter bij het kampioenschap! – bijna niet te zien

Daar zijn ze dan toch: de overwinning wordt uitbundig gevierd met de supporters. Foto: Johannes Klinkenberg/AZJeugd.nl

Zelfs een buiksliding wordt eruit gegooid op dit ijskoude en gortdroge veld. AZ Onder 13 blijft koploper op vijf punten van Feyenoord, dat wel nog steeds een wedstrijd achterloopt. Met nog vier wedstrijden te gaan blijft AZ Onder 13 op titelkoers!

AZ Non-League Day

Dit was was de derde en laatste Non-League Day van dit seizoen. Op 8 september verloor AZ Onder 17 de eerste Non-League Day voor zo’n 200 toeschouwers met 0-1 van Roda JC B1 en op 13 oktober won AZ Onder 15 voor zo’n honderd man publiek van Vitesse C1 (2-1). Binnenkort zullen we de AZ Non-League Day evalueren met AZ en kijken wat er volgend jaar beter kan om hopelijk steeds meer publiek te trekken. We merken dat het aantal reacties en ook de opkomst niet heel hoog is, maar dat de reacties die we krijgen (van supporters en ouders tot spelers, trainers, begeleiders én directie van AZ) wel zonder uitzondering ontzettend enthousiast zijn. Het is dus te hopen dat we langzamerhand steeds meer mensen enthousiast kunnen krijgen om de Non-League Day te bezoeken, want iedereen die is geweest is zeer positief over het voetbal en de gemoedelijke sfeer.

De weersomstandigheden spelen natuurlijk een belangrijke rol bij de wat matige opkomst in dit eerste jaar. Verder hopen we zoveel mogelijk de oudere teams aan het werk te kunnen zien, al zijn we daarbij natuurlijk ook afhankelijk van het speelschema in de betreffende interlandweekenden. De Onder 19-competitie ligt in interlandweekenden ook stil, waardoor Onder 17 het oudste elftal is dat zou kunnen spelen. Bovendien is het aardig om drie verschillende teams in een seizoen het podium van de Non-League Day te gunnen. Idealiter zien we volgend jaar dus Onder 17, Onder 16 en Onder 15 spelen als dit qua speelschema uitkomt. Ook zullen we opteren voor een vast aanvangstijdstip van 14:30 uur en natuurlijk de vaste speellocatie naast het stadion. Meer tips? Geef een reactie hieronder!

AZ Non-League Day is een initiatief van Supportersbeweging Victoria Alkmaar en wordt georganiseerd in samenwerking met AZ om de band tussen jeugdspelers en de club en de supporters te versterken. Non-League Day vindt drie keer per jaar plaats in de interlandweekenden waarin AZ1 niet in actie komt. De jeugdwedstrijden worden voor deze gelegenheid gespeeld op het trainingsveld naast het stadion.

Veel AZ Jeugd-teams op kampioenskoers!

In de slotfase van de competitie valt er nog genoeg te genieten op Sportcomplex ‘t Lood en daarbuiten, want veel AZ-jeugdteams hebben goede kans op het kampioenschap. AZ Onder 15 speelt op zaterdag 13 april uit bij Alphense Boys C1 zelfs al de kampioenswedstrijd! Drie wedstrijden voor het einde is een punt genoeg voor de titel. Ook andere teams zouden binnenkort een kampioenswedstrijd kunnen spelen:

Jong AZ belandde na een slecht begin dit seizoen in de verliezerscompetitie voor beloftenelftallen, maar lijkt zich enigszins te herstellen. Het elftal wint bijna wekelijks met ruime cijfers en staat met nog zeven wedstrijden te gaan bovenaan met drie punten voorsprong. AZ Onder 19 staat in de middenmoot. AZ Onder 17 staat met nog zes wedstrijden te gaan één punt boven PSV B1, dat wel een wedstrijd minder heeft gespeeld. AZ Onder 16 staat met nog vijf wedstrijden te gaan acht punten voor op Ajax B2, dat wel nog twee wedstrijden minder heeft gespeeld. AZ Onder 14 (C2) staat in de middenmoot. AZ Onder 12 (D2) staat met nog vier wedstrijden te gaan drie punten achter Ajax D2 en Purmersteijn D1, die beide wel een wedstrijd minder hebben gespeeld.

Waar het eerste elftal strijdt tegen degradatie, zijn er bij de jeugd dus genoeg successen te vieren! Geef die gasten dan ook de steun die ze verdienen en kom in de slotfase van het seizoen eens naar ‘t Lood, waar iedere zaterdag meerdere jeugdwedstrijden worden gespeeld. Uiteraard hopen we ook op een mooie opkomst bij de volgende AZ Non-League Day op zaterdag 7 september!

Geplaatst op in Fotoverslagen 1 reactie
  • AZaanstreek

    Waarom een non league day in een weekend dat AZ niet speeld? Als één van de teams een kampioenswedstrijd speelt, kunnen we toch ook een oproep naar de supporters doen? Dan ben ook ik aanwezig. Verder goed initiatief!!!