Fotoverslag AZ Non-League Day

Zaterdag vond de tweede AZ Non-League Day plaats op het trainingsveld naast het stadion. AZ Onder 15 versloeg in een aantrekkelijke wedstrijd Vitesse C1 met 2-1. Mede door de voorspelde regen viel de opkomst wat tegen, maar de supporters die wel de moeite namen om de jeugd aan te moedigen hadden een geweldige middag.

Dat de Non-League Day onder de spelers ook steeds meer begint te leven blijkt van tevoren al op Twitter. Cani Yilmaz en Teun Koopmeiners jutten elkaar al op welke ‘vedette’ zich zaterdag zal onderscheiden. ”De gekste vedette gaat morgen vlammen!! Teuntje Koopmeiners! Scanderen de supporters morgen” is de conclusie. Ook andere spelers verwijzen vrijdag naar Non-League Day. De tekst van Cani Yilmaz wordt door velen overgenomen: ”Morgen, Non League Day – AZ C1-Vitesse C1 12:00! Kom allemaal kijken!”

Vuurwerk

Waar de eerste Non-League Day begin september snikheet was, is het bij de tweede editie zaterdag volop herfst. Het is fris en op buienradar nadert een enorme blauwe vlek, waardoor veel supporters de Non-League Day voor gezien houden. Jammer en erg voorbarig, zo blijkt later, want de thuisblijvers missen een leuke wedstrijd en een gezellige sfeer, terwijl het pas licht begint te regenen als het eindsignaal nabij is.

Rond twaalf uur hebben zich zo’n 100 supporters op de tribunes verzameld. In het Victoria-RWF-hoekje met fanatieke supporters gaan de rookpotten aan en worden fakkels ontstoken. AZ Onder 15 wordt toegezongen terwijl het jonge elftal met grote ogen naar het vuurwerk kijkt. Come on AZ!

Voetbalhumor op de tribune

Als de rook is opgetrokken staat AZ al met 1-0 voor in een levendige eerste helft. Het elftal van trainer Koen Stam laat aanvallend, verzorgd voetbal zien en komt na een half uur zelfs op 2-0. Vitesse maakt echter direct gelijk, waarna we na 35 minuten spelen gaan rusten met een 2-1 stand. Op de tribune wordt de hele wedstrijd fanatiek meegeleefd met het zwoegende AZ. Ondertussen worden liedjes bedacht voor de AZ-spelers, iets wat lang niet altijd makkelijk blijkt te zijn met namen als Sven Verswijveren en Sohrab Sheykhzada. Minder moeite kosten het om iets te verzinnen voor Yilmaz en Nak.

Na rust zakt de wedstrijd wat in, en heeft AZ moeite om het hoge niveau van de eerste helft vast te houden. Vitesse weet echter ook niet door de verdediging heen te breken, waardoor de 2-1 winst na 2×35 minuten spelen binnen is. Op aandringen van de supporters komen de spelers na afloop ietwat twijfelend naar de tribune om – net als AZ1 – de overwinning met de supporters te vieren. Glunderende gezichten bij de spelers én supporters en ouders op de tribune. Dit is immers de essentie van Non-League Day! Na afloop blijkt de overwinning zelfs te betekenen dat AZ Onder 15 nu koploper is in de competitie en ook nog eens 2 punten los staat van Almere City, dat zaterdag in Den Haag zijn eerste wedstrijd verloor. Het zeer talentvolle AZ Onder 15 ligt dus meer dan ooit op koers voor het kampioenschap!

‘Non-League Day geweldig voor spelers’

Op Twitter kijken de spelers enthousiast terug op Non-League Day. Foto’s van spelers met op de achtergrond de fakkels zijn zelfs als profielfoto ingesteld. Ook Marijn Beuker, ontwikkelingscoördinator van AZ en vooral bezig met de topsportmentaliteit van met name de AZ Jeugd, is ook over de tweede editie van Non-League Day zeer enthousiast: ”Geweldig dat jullie er weer zijn, zeker met dat vuurwerk, dat is echt fantastisch. Die knallen, daar moeten die jongens ook mee om kunnen gaan,” refereert Beuker aan het vuurwerk dat op één steward na door iedereen gewaardeerd werd. ”De jongens zijn hier al dagen mee bezig, het leeft echt in de groep. Ze voelen bij deze wedstrijd meer spanning dan anders. Dat zag je ook bij Onder 17 de vorige keer: die verkrampten en verloren. Dat zijn belangrijke lessen. Liever dat ze nu verliezen dan straks in het eerste.”

Beuker stipt ook nog eens een van de vele voordelen van Non-League Day aan: ”Onder 15 is bij uitstek een elftal waarbij door andere clubs aan spelers worden getrokken, terwijl wij natuurlijk ook zo snel mogelijk talenten proberen vast te leggen als ze 16 zijn. Als spelers hier door supporters aangemoedigd worden en met vuurwerk onthaald worden kun je spelers net wat eerder overtuigen om in Alkmaar te blijven spelen en hier een contract tekenen.”

Net als AZ hopen we dat AZ Non-League Day steeds verder zal groeien en uiteindelijk vaste prik zal worden voor iedere AZ-supporter. Ook de AZ-jeugd is immers onderdeel van de clubcultuur, en zelfs een zeer belangrijk deel ervan. Dit is de leeftijd waarin spelers worden gevormd, en wij als supporters kunnen hieraan positief bijdragen! Op zaterdag 23 maart is de volgende Non-League Day. AZ Onder 13 neemt het dan om 12:30 uur in een wedstrijd van 2×30 minuten op tegen de leeftijdgenoten van FC Twente D1. Zorg dat je erbij bent om de jeugd te steunen en te genieten van een heerlijke AZ-jeugdvoetbalmiddag!

Hieronder enkele foto’s van de tweede AZ Non-League Day:

Als de spelers het veld opkomen gaan de fakkels en rookpotten aan. Foto: Peter Heins/SportfotoAlkmaar.tk/Alkmaarcentraal.nl

Onder de rook van AZ-stadion speelt AZ Onder 15 tegen Vitesse C1. Foto: Peter Heins/SportfotoAlkmaar.tk

Ben Side Alkmaar: Rode rook voor AZ. Foto: Peter Heins/SportfotoAlkmaar.tk

Support Your Local! Niet alleen AZ1, óók de jeugd! Foto: Peter Heins/SportfotoAlkmaar.tk

Het vuurwerk werd ook door de spelers en de andere supporters gewaardeerd. Foto: Johannes Klinkenberg/AZ Fanpage/AZ Jeugd

Het elftal van AZ Onder 15 met op de achtergrond de fakkels van de Ben-Side en de fotograaf van bovenstaande foto’s. Foto: Ed van de Pol/AZ.nl

Ondanks het regenachtige weer kwam er zo’n 100 man opdagen om AZ aan te moedigen. Foto: Peter Heins/SportfotoAlkmaar.tk

Ruim twintig fanatieke supporters verzamelden in de Victoria-RWF-hoek. ‘Aantallen tellen niet!’ zeggen ze dan. Foto: Peter Heins/SportfotoAlkmaar.tk

De spelers genoten in ieder geval van de steun van de supporters en de overwinning werd dan ook samen gevierd. Net als bij AZ1. Whoooooooooooh…. Hé Hé Hé! Foto: Ed van de Pol/AZ.nl

De volgende AZ Non-League Day is op zaterdag 23 maart om 12:30 uur. AZ Onder 13 speelt in een wedstrijd van 2×30 minuten tegen FC Twente D1. Be there!

Geplaatst op in Fotoverslagen 1 reactie