Eigenbelang en angst leiden tot uitstel staande Ben-Side

Het plan voor de staande Ben-Side in vak W en X1 is minimaal een jaar uitgesteld. Of van uitstel ook afstel komt, moet volgend jaar blijken. De mail en brief die AZ vorige week naar alle supporters op de Ben-Side heeft gestuurd leverde zo’n 250 reacties op, waarvan het merendeel bezwaren. AZ vindt dit te veel om met ingang van volgend seizoen tot verhuizing over te gaan, zeker omdat de verlengingsformulieren van de seizoenkaarten binnen een week of drie al verstuurd worden.

Zo’n 30 à 40 procent van de zitters maakte bezwaar. Van de staande supporters was er vooral vanuit W en X1 bezwaar; zo’n 10 à 20 procent. In totaal zitten en staan in de bewuste vakken op de Ben-Side (W-X1-X2-X3-Y) zo’n 1250 supporters, waarbij aangetekend dat van Y alleen 20 à 30 staande supporters gemaild zijn en niet alle vakken uitverkocht zijn.

Informatieavond

Afgesproken is nu om te richten op seizoen 2015-2016. Tot die tijd hopen we mensen meer in te lichten en warm te maken voor de staande Ben-Side en daarmee bezwaren weg te nemen. Hiervoor willen we onder meer met AZ in het najaar een informatieavond organiseren, in ieder geval voor de mensen die nu bezwaar hebben ingediend.

De bezwaren zijn grotendeels samen te vatten onder de noemen eigenbelang en angst. Supporters uit het zitgedeelte vrezen er een mindere plek voor terug te krijgen, terwijl supporters uit het staangedeelte van vak W en X1 tegen een ongenummerd vak zijn omdat ze hun geliefde stoeltje kwijt dreigen te raken. Kennelijk is onvoldoende doorgedrongen dat iedereen met de hele groep kan verhuizen naar gelijkwaardige of betere plaatsen en dat in een ongenummerd vak, zeker na een paar wedstrijden, ook iedereen zijn vaste plek heeft. Wie staat momenteel immers daadwerkelijk bij de stoel die op zijn seizoenkaart staat? En wie maakte er een probleem van de ongenummerde staanplaatsen op de Molenaar-tribune in De Hout, toentertijd de vaste stek van veel van de bezwaarmakers?

Noord-Hollandse nukkigheid

Helaas heeft de Noord-Hollandse nukkigheid en de angst voor verandering en dus voor gezorgd dat het nog zeker anderhalf jaar duurt voor de potentie van de Ben-Side eindelijk volledig benut kan worden. Tot die tijd blijven we dus maar bovenin staan, twee minuten voor tijd binnen komen en vlak voor ons blijkbaar geliefde stoeltje ouwehoeren in plaats van zingen. Jongeren blijven weg, opdat de oude garde rustig kan blijven zitten of staan. Dat is kennelijk wat een substantieel aantal supporters liever ziet dan een kolkend sfeervak.

11455067234_52e310df8f_b

Een sfeervak vak, zoals hier tijdens de bekerwedstrijd AZ-Heerenveen, dat moeten we natuurlijk niet willen

Geplaatst op in Nieuws 1 reactie
  • Balowski

    . . . onvoorstelbaar dat nagenoeg elke betaaldvoetbalclub in nederland een “sfeer” vak heeft en AZ niet, de Graafschap heeft er zelfs twee . . .