Een blauw uitshirt, net als in ’81

Het blauwe uitshirt dat vorige week werd gepresenteerd als alternatief voor het zwarte uittenue is eveneens een uitkomst van de gesprekken die Victoria, SV en AZ eerder met elkaar hadden. Het blauwe tenue komt zelfs rechtstreeks voort uit het voorstel van Victoria om het heldere blauw te herintroduceren als uitshirt.

In de jaren ’70 en ’80 was het diepe blauw de gangbare kleur van het shirt als werd afgereisd naar rood-witte teams in den lande. AZ werd in 1981 kampioen in een soortgelijk blauw tenue. Midden jaren ’90 speelde AZ voor het laatst in een geheel blauw shirt, van Hummel. In 2005-2006, het laatste seizoen in De Hout, was er nog een blauw Umbro-shirt met rood-witte horizontale strepen op de borst. Later was er nog een donkerblauw en een lichtblauw uitshirt, maar nu is dus het originele effen blauw uit de tijd van Kees Kist terug in Alkmaar, of eigenlijk, terug in de rest van Nederland, als AZ in uitwedstrijden een poging gaat doen om het succes van 1981 te evenaren.

Op aangeven van Victoria is besloten om het shirt niet na een paar wedstrijden af te schrijven, maar ook volgend seizoen als tweede uitshirt te gebruiken. Het helblauw blijft dus ruim anderhalf jaar ‘actueel’.

Kees Kist wordt na zijn goal in de met 1-5 gewonnen kampioenswedstrijd in De Kuip omhelsd door Peter Arntz

Geplaatst op in Nieuws Reageer