Dramatische daling aantal uitsupporters

Het aantal uitsupporters van AZ is afgelopen seizoen dramatisch gekelderd. Gemiddeld gingen er dit seizoen slechts 187 AZ’ers mee naar de uitwedstrijden in de Eredivisie. Vorig jaar waren dit er nog gemiddeld 296, goed voor een 6e plaats. Met de lage score van dit jaar duikelt AZ in de Eredivisie naar de 15e plaats. Met een daling van 109 is AZ bovendien veruit de grootste daler. Ook percentueel doet AZ het met 1,15% van het aantal thuissupporters rampzalig. Alleen Roda JC (1,13%) en SC Heerenveen (0,81%) nemen een kleiner deel van hun thuisaanhang mee naar uitwedstrijden.

Vorig seizoen werd AZ nog 4e in de Eredivisie, dit seizoen viel er sportief bar weinig te genieten. Het is ongetwijfeld een van de redenen van de daling, waardoor je wellicht zou kunnen concluderen dat AZ-supporters gloryhunters zijn. Aan de andere kant zette de daling vanaf de eerste uitwedstrijd in. Bijna elke wedstrijd waren er dit seizoen zo’n 100 uitsupporters minder dan vorig jaar. Net als voorgaande jaren spelen natuurlijk ook de combiregelingen en hoge kaartprijzen een rol, waarbij de crisis dit jaar voor het eerst ook een rol van betekenis speelt. Ook is de reisafstand voor AZ-supporters gemiddeld vrij hoog. Uitwedstrijden zijn bijna altijd minimaal een uur rijden, vaak langer. Feyenoord en Groningen werden met 400 man het best bezocht. Dieptepunt was Utrecht-uit met slechts 80 AZ-supporters.

Ranglijst Uitsupporters 2013

Vergeleken met de tegenstanders deed AZ het nog niet eens zo slecht, maar dat komt meer doordat AZ-uit onder bezoekende supporters weinig populair is. AZ is ver weg, moet bijna altijd bezocht worden met een autocombi en was dit seizoen sportief niet bijster interessant. Bovendien is AZ vrij duur, al is dat iets verbeterd sinds het uitvak werd omgebouwd tot staanplaatsen en AZ de prijs van een kaartje met een 5 euro verlaagde tot 20 euro. Het gemiddeld aantal uitsupporters in Alkmaar is 206. Hiermee is AZ op Heracles (203) na de minst bezochte club van Nederland. AZ neemt in 11 van de 17 gevallen meer supporters mee naar de uitclub dan er van de uitclub naar Alkmaar komen. Heracles nam met de minste supporters mee naar Alkmaar: 14. Ajax en Feyenoord zijn de enige die het uitvak uitverkopen, maar ook FC Twente en ADO Den Haag vulden het vak redelijk.

Hieronder het aantal AZ-supporters door de jaren heen in de competitie. In het kampioensjaar was er een uitschieter naar 608. Verder lag het gemiddelde vaak net onder de 300. Duidelijk te zien is dat het afgelopen seizoen een ongekend dieptepunt was.

Combi’s 2012-2013

Het aantal combiregelingen is dit seizoen wederom niet gedaald. In het geval van AZ is er zelfs een vrij vervoer-wedstrijd minder dan vorig jaar. Slechts 5 van de 17 uitwedstrijden waren dit seizoen zonder restricties te bezoeken: NAC, FC Twente, Feyenoord, Roda JC en NEC. Het vrij vervoer bij Vitesse is komen te vervallen. Dit is nu een van de clubs die verplicht om met de auto te komen, ondanks dat er onderweg niet omgewisseld hoeft te worden. Dat is ook het geval bij FC Groningen, FC Utrecht en Willem II. Bij 7 wedstrijden geldt er een autocombi waarbij onderweg omgewisseld moet worden (PSV, ADO Den Haag, PEC Zwolle, VVV, RKC, Heracles en Heerenveen). Vorig jaar was dit nog maar 5 keer het geval. Net als vorige jaren legt Amsterdam de enige buscombi op.

Andersom legt Alkmaar bijna iedere bezoekende club een autocombi op. Slechts vier clubs hoefden niet onderweg om te wisselen en slechts één (VVV) had vrij vervoer. Zes clubs moeten omwisselen bij de parkeerplaats langs de snelweg die het dichtst bij Alkmaar ligt, maar toch nog zeven clubs moeten dat verder verwijderd van Alkmaar doen. Er zijn geen buscombi’s.

Vrij vervoer is al jarenlang schaars

Hieronder het vervoersregime van de afgelopen jaren. Tot 2011 is nog geen onderscheid gemaakt binnen de autocombi. Ook een autocombi waarbij pas bij het uitvak moet worden omgewisseld (de laatste twee seizoenen eigen vervoer genoemd) zijn in die seizoenen tot de autocombi gerekend. In 2011-2012 werden 16 in plaats van 17 uitwedstrijden met uitsupporters gespeeld vanwege het ingestorte dak bij FC Twente.

Te zien is dat vrij vervoer nog altijd schaarser wordt, maar dat aan de andere kant ook buscombi’s afnemen. De laatste drie seizoenen hoefden we alleen nog naar Amsterdam met de bus. Daarvoor was ADO Den Haag ook nog een buscombi, net als FC Twente (08-09) en Heracles (09-10).

KNVB-beker en Europa League

In de beker deed AZ het een stuk beter met maar liefst drie uitverkochte uitvakken, de finale meegerekend. In de tweede ronde gingen er ruim 250 supporters naar Sneek, in de halve finale gingen er 1200 supporters voor 5 euro met de buscombi naar Amsterdam en de finale in De Kuip was met 17.500 man uitverkocht. Na één dag waren er al 10.000 kaarten verkocht, een dag later stond de teller op 13.000. In de derde ronde werd FC Dordrecht met ruim 100 man dan weer minder druk bezocht, al kwam dat ook door de chaotische kaartverkoopregeling. Nauwelijks een week van tevoren werd een buscombi aangekondigd, die enkele dagen later weer werd ingetrokken. De kwartfinale tegen Den Bosch werd daadwerkelijk een buscombi, maar toch nog 225 supporters reisden af.

De enige Europese uitwedstrijd van het seizoen werd door geen enkele AZ-supporter bezocht. De wedstrijd tegen Anzhi Makhachkala werd gespeeld in Moskou, maar vanwege de korte tijd tussen de loting en de wedstrijd was het lastig om een visum voor Rusland te krijgen, nog los van de hoge kosten van de reis.

Als de bekerwedstrijden (zonder finale) worden meegerekend bij de competitie doet AZ het vooral dankzij de uitschieter van 1200 in de Arena iets beter: 236 man gemiddeld. Als ook de wedstrijd bij Anzhi wordt meegerekend is het gemiddelde 225. In totaal nam AZ dit seizoen 4955 uitsupporters mee in alle competities. Als ook de bekerfinale wordt meegerekend komt AZ op een vrij absurdistisch gemiddelde van 976 supporters in de 17 competitiewedstrijden, 6 bekerwedstrijden en 1 Europese wedstrijd die buiten Alkmaar werden gespeeld.

Foto’s

Was het dan alleen maar kommer en kwel dit seizoen? Dat valt mee. Sommige uitvakken waren best het aanzien (en horen) waard:

1 november 2012, derde ronde beker: Sneek-AZ

1 november 2012, derde ronde beker: Sneek-AZ

17 november 2012: Goed gevuld vak in Groningen, mét rookbommetje

18 december 2012, achtste finale beker: FC Dordrecht-AZ met een door Dordt gegooide fakkel

FC Dordrecht-AZ: in de hekken na afloop

16 februari 2013: Roda JC-AZ. Foto: Ed van de Pol/AZ.nl

Roda-AZ: rookbommetje in het uitvak. Foto: Koempel.nl

28 februari 2013, halve finale beker: Ajax-AZ

Feest in het uitvak in de slotfase

9 mei 2013, bekerfinale AZ-PSV: Duizenden AZ’ers in de kroegen op het Stadhuisplein in Rotterdam

Bekerfinale: 17.500 AZ-supporters in De Kuip

De aantallen van alle andere clubs en veel meer informatie, details, analyses, tabellen en nieuws over uitwedstrijden in de Eredivisie in seizoen 2012-2013 staan in het onderstaande pdf-document. Hier vind je ook de exacte aantallen uitsupporters van alle 306 wedstrijden in de Eredivisie van afgelopen seizoen. 27 pagina’s gevuld met 9000 woorden, 15 foto’s, 13 tabellen en 2 grafieken over uitsupporters in Nederland. Van gloryhunters en masochisten via combiregelingen en uitsupportersverboden naar goede gastheren en kaartprijzen: Ranglijst Uitsupporters 2013 (als de viewer het niet doet dan is de rechtermuisknop en ‘opslaan als’ of ‘koppeling opslaan’ ook een optie)

Volgend jaar beter?

Na het schandalige aantal van dit seizoen is het te hopen dat het aantal uitsupporters volgend seizoen weer AZ waardig is. Mobiliseer vrienden, pak de auto of huur een busje en rij gewoon die kant op, autocombi of niet! Bij vrij vervoer is het natuurlijk helemaal duidelijk: treinen! Hoe meer (fanatieke) supporters er heen gaan hoe mooier het is, dus deels is dit ook een vicieuze cirkel die we alleen kunnen doorbreken door zelf gewoon veel vaker af te reizen! Wij zullen ons volgend seizoen in ieder geval nog verder inspannen om meer uitsupporters mee te krijgen zodat we volgend seizoen de uitvakken in Nederland weer vullen met respectabele aantallen AZ-supporters, ongeacht de prestaties op het veld en de ontmoedigende maatregelen van de lokale burgemeesters. AZ-supporter ben je niet alleen bij thuiswedstrijden, maar ook en vooral bij uitwedstrijden!

Geplaatst op in Geen categorie 1 reactie