Combi’s zat? Word sponsor!

Voor de bekerwedstrijd tegen Ajax op donderdag 23 december is AZ-supporters weer eens een buscombi door de strot geduwd. Wegens het goede gedrag van AZ-supporters waar dan ook in Nederland en Europa moest er een andere reden bedacht worden. Ditmaal ‘de dreiging van geweld van Ajax-supporters tegen AZ-supporters’. Om onze ‘veiligheid te garanderen’ mogen we dus weer onder toeziend oog van stewards aan de pakjes appelsap in de combibus.

De bussen vertrekken reeds vanaf 17:30, waardoor de eersten nog ruim twee uur van een lege hal kunnen genieten voor er om 20:45 een balletje getrapt wordt. Dit alles overigens op een doordeweekse dag, waardoor de vrije dagen zelfs voor een wedstrijdje op veertig kilometer afstand aangesproken zullen moeten worden om op tijd in Alkmaar te zijn.

Waar supporters meer en meer te maken krijgen met repressieve maatregelen, blijkt dit allerminst voor sponsoren te gelden. Zij brengen immers geld in het laatje, en aangezien voetbal tegenwoordig draait om commercie wordt hen geen strobreed in de weg gelegd. Als AZ-sponsor hoef je helemaal niet vier uur van tevoren in een bus te gaan zitten, uit angst voor Ajax-aanhangers die moeilijk gaan doen. Als AZ-sponsor kun je gewoon de auto pakken, deze ergens in de buurt parkeren, en plaatsnemen op de eretribune.

AZ nodigt de sponsoren van het AZ Netwerk zelfs uit voor een ‘speciaal arrangement’. ‘’Een exclusieve kans om dit zinderende bekertreffen van dichtbij mee te maken,’’ meldt de uitnodiging. Dat laatste zit er voor de supporters sowieso niet in, vanuit een uitvak in de hoek van de tweede ring waar netten en plexiglas het zicht belemmeren. Voor aanvang van de wedstrijd is er koffie en thee. ‘’Tevens kunt u na afloop een uur lang genieten van een borrel en een warm bittergarnituur in een speciaal daarvoor afgehuurde ruimte.’’ Een schril contrast met de behandeling die supporters in Amsterdam ondergaan.

Voor sponsoren geldt kennelijk niet dat ‘de wedstrijd is ingeschaald in de veiligheidscategorie B’ en dat hierdoor ‘supporters van de tegenstander uitsluitend met een verplichte combiregeling de wedstrijd kunnen bezoeken’. Op eigen vervoer naar het stadion, en nog een eigen vak plus nazitruimte toe. Terwijl de sponsors een biertje en een bitterbal gaan scoren, moeten de supporters in het uitvak wachten tot het hele stadion is leeggelopen. En dan moet de terugreis, met beperkte drankconsumptie, nog beginnen.

Ter afsluiting artikel 1 uit de vaderlandse grondwet: ”Artikel 1 betreft een voor Nederland fundamenteel beginsel, het luidt: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Geplaatst op in Combibeleid Reageer