CIV: ‘Steeds minder incidenten’

Het jaarverslag van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) over het afgelopen seizoen is weer uit. Ditmaal blijkt dat het aantal aanhoudingen met liefst 32% procent gedaald is, en dat ook het aantal incidenten een stuk lager is dan vorig jaar. De politie-inzet daalde eveneens, met 11%. Alleen het aantal combi’s is niet gedaald, maar gelijk gebleven. AZ staat met drie incidenten in de lijst genoteerd, die allemaal buiten de wedstrijd plaatsvonden.

Bijna 60% van de in totaal 653 incidenten vinden plaat binnen het stadion, de rest erbuiten. Het gaat in ruim 30% van de gevallen om incidenten met vuurwerk. Of, zoals Ronald Moes van het CIV het zegt, over ‘dat vuur wat ze dan doorgeven op de tribune’ . Buiten een enkele vuurwerkbom betreft het hier dus fakkels. Binnen het stadion zijn ook spreekkoren veel geregistreerd: 61 keer. Zelfs buiten het stadion leiden spreekkoren 16 keer tot een vermelding. Serieuze incidenten als bekogeling (33 binnen, 25 buiten het stadion), vechtpartijen (26-33), vernielingen (32-25) en mishandeling (24-10) komen relatief minder voor, en worden dit jaar wederom minder geregistreerd. Fakkels en spreekkoren die volgens een toevallige autoriteit ‘ kwetsend’ worden geacht, vormen samen 44% van de incidenten in het jaarverslag. Zonder deze semi-incidenten zouden er maar 367 ‘ echte’ incidenten overblijven.

Mede daarom is het opmerkelijk dat het aantal combi’s gelijk blijft. Het rapport meldt het zelf ook: ,,In het oog springend […] is dat de wedstrijden vooraf nagenoeg hetzelfde gekwalificeerd zijn qua risico als het seizoen daarvoor.” Ofwel, lokale overheden blijven om incidenten van jaren geleden bij hun standpunt om een auto- of buscombi op te leggen. Nog altijd gebeurt dit bij 367 van de ongeveer 700 wedstrijden die in Nederland gespeeld worden in de Ere- en Eerste Divisie, play-offs en beker.

Stadionverbodenkampioen
Het aantal aanhoudingen is met liefst 32% gedaald, tot 652. De meeste aanhoudingen worden verricht voor openlijke geweldpleging. Het CIV verklaart de daling onder meer door het berekenend rellen van supporters, waarbij zij aanhouding weten te voorkomen. Verder worden incidenten vaker op straat afgehandeld, waren er iets minder wedstrijden en bleven groepsaanhoudingen dit jaar uit. Het aantal lopende stadionverboden is met 1079 in juli 2011 lager dan ooit. De clubs met de meeste verbannen supporters zijn Ajax (215), ADO Den Haag (164), Feyenoord (133), Cambuur Leeuwarden (68) en MVV (61). De meeste stadionverboden zijn opgelegd vanwege openlijke geweldpleging.

De drie incidenten waarbij AZ-supporters betrokken zijn, vinden allemaal plaats buiten de wedstrijd om. Op 28 augustus 2010 bestormen zo’n 45 Feyenoord-supporters een café aan de Gedempte Nieuwesloot, waarbij aan de paar willekeurige bezoekers klappen worden uitgedeeld en vernielingen worden aangericht in het café. 31 personen worden aangehouden. AZ speelt de volgende dag thuis tegen Excelsior.

Op vrijdag 18 maart hebben supporters van AZ en Vitesse volgens de politie afgesproken om elkaar te treffen in een bos in Alkmaar rond de wedstrijd AZ-Vitesse. Later op de avond wordt een busje met acht Vitesse-supporters aangehouden en teruggestuurd naar Arnhem. Op 16 april vindt tegen middernacht in het Victorie-park een confrontatie plaats tussen zo’n 80 supporters van AZ en ADO Den Haag. AZ speelde eerder die dag thuis tegen de Hagenezen. Tien ADO-fans en negen AZ’ers worden opgepakt.

Tot slot stellen gemeenten, KNVB, politie, Openbaar Ministerie, de clubs en de rijksoverheid zich ten doel om de supporters dan ook eindelijk iets te laten merken van het succesvolle beleid om hooliganisme uit de stadions en de directe omgeving te bannen. De partijen hopen het aantal A-wedstrijden (‘laag risico, vrij los regime qua maatregelen’) te verhogen, en daarmee ook het aantal combi’s te verlagen. Verder zetten ze in op ‘verbeterd gastheerschap voor (uit)supporters’. Dit moet mogelijk worden door een nog meer dadergerichte aanpak van voetbalvandalisme. ‘De BVO kent ten behoeve van de beheersing van risicowedstrijden de identiteit van de uitreizende supporters’ is het enige punt dat detoneert, en lijkt te hinten op het vasthouden van de uit- en clubcard. Dit hoeft juist helemaal niet nodig te zijn in een stadion waar haast niets negatiefs gebeurt.

Geplaatst op in Nieuws Reageer