Heerenveen weert AZ-supporters

De burgemeester van Heerenveen heeft andermaal bewezen een volkomen incompetente bestuurder te zijn die van realistisch beleid niets moet hebben. Na eerder nog vrij vervoer toegestaan te hebben voor de wedstrijd Heerenveen-AZ op 4 december, komt hij nu plotseling op die beslissing terug. AZ-supporters moeten opeens omwisselen onderweg, net over de Afsluitdijk langs de A7. AZ is direct tegen de belachelijke maatregel in beroep gegaan. De zaak dient woensdag 30 november om 14:00, luttele dagen voor de bewuste wedstrijd waarvoor al een kleine 400 AZ-supporters kaarten hebben gekocht.

Supporters die door de absurde beslissing van de burgemeester – waarvan de reden nog altijd onduidelijk is – niet meer naar Friesland willen of kunnen reizen, kunnen hun geld terugkrijgen door hun kaart voor zaterdag 3 december 16:00 in te leveren bij AZ. We hopen uiteraard dat het beroep slaagt, maar mocht dit niet gebeuren lijkt het massaal inleveren van de kaarten een mooi alternatief. Supporters die zich willen laten piepelen door een burgemeester met waanbeelden kunnen – als het beroep wordt afgewezen – hun kaart op de bewuste zondag tussen 14:45 en 15:15 omwisselen op parkeerplaats Hayum op de A7, net over de Afsluitdijk tussen afrit 15 (Zurich) en 16.

Nadat Heerenveen vorig jaar al met ridicule argumenten (een klein vechtpartijtje van jaren geleden) een autocombi oplegde en protesten van onder meer SV AZ lachend terzijde schoof, leek het dit jaar juist een stap in de goede richting te hebben gemaakt. De burgemeester van Heerenveen komt nu op de valreep alsnog met repressieve maatregelen die elke vorm van realiteitszin ontberen. Onze hoop is gevestigd op de rechtbank in Leeuwarden, woensdag 30 november, 14:00. Vrijheid voor supporters, of vogelvrijheid voor supporters?

[UPDATE!]

Inmiddels is duidelijk op welke gronden de volledig incompetente bestuurder Tjeerd van der Zwan (onthou die naam, en ga ieder contact uit de weg) heeft besloten om AZ-supporters vlak voor de wedstrijd alsnog een autocombi op te leggen. Alle argumenten zijn ontkracht voor veiligheidscoördinator Rob Koning en teruggestuurd naar het chauvinistische dorp, maar desondanks bleef Van der Z. bij zijn beslissing. Daarom heeft AZ in samenwerking met de SV een advocaat ingeschakeld en de zaak aangespannen die dus aanstaande woensdag dient.

Ga er even goed voor zitten, en kijk wat voor argumenten Tjeerdje aandraagt:

-Bij voor het vooroverleg dat op 7 juli is gehouden is men gekomen tot de vrij vervoer-regeling. Ondanks dat Heerenveen eerder nog oude koeien uit de sloot haalde om een autocombi op te leggen, konden ze dat op 7 juli ook zelf niet meer zonder te lachen zeggen. Toch wijst men in Heerenveen nog altijd graag op ‘rivaliteit tussen en uitlokking tot confrontatie van AZ- en Heerenveen-supportersgroepen, waarbij ook het gedrag van de Heerenveen-aanhang is veranderd’. Lees: een klein vechtpartijtje van jaren geleden en de komst van een paar Heerenveen-supporters die niet alleen stilzitten en klappen. Niets om wakker van te liggen, behalve in Friesland.

-De politie-inzet voor dit seizoen is gebaseerd op de afspraken gemaakt op het vooroverleg op 7 juli en gebaseerd op de inzet van vorig seizoen. Toen kon niet worden voorzien dat Heerenveen liefst drie (3!) thuiswedstrijden zou spelen in december. Door die dekselse bekerloting waarbij de kans natuurlijk maar 50% is dat je thuis loot, kon absoluut niet voorzien worden dat men de categorie-C risicowedstrijd tegen het levensgevaarlijke en massaal afreizende Top Oss in het dorp zou hebben. Drie keer in één maand politie oproepen voor voetbalwedstrijden is natuurlijk absurd, want de politie – die het in Friesland natuurlijk sowieso al druk heeft – wil ook wel eens een dagje vrij.

-In het weekend van Heerenveen-AZ vindt tevens de World Cup schaatsen plaats in Thialf. Dit was natuurlijk al lang en breed bekend, maar we zeggen gewoon van niet. Het risico op een confrontatie tussen beide bezoekersstromen bestaat hierbij (Thi-alf hoo-li-gans), en voor dit evenement is bovendien sowieso al politie-inzet nodig.

-‘Bij de wedstrijd RKC-AZ was een ‘wilde bus’ met supporters van AZ aanwezig, welke supporters bedreigend en negatief gedrag hebben vertoond in het centrum van Waalwijk en slechts met de nodige politie-begeleiding naar het stadion gebracht konden worden’. Mocht u al van verbazing op de grond zijn gerold na het lezen van bovenstaande alinea’s is de kans groot dat dit zojuist gebeurd is. Tjeerd heeft ver weg in Waalwijk een klok horen luiden, maar werkelijk geen idee waar de klepel hangt. Feiten worden dan maar gewoon verdraaid, ‘incidenten’ opgeklopt tot serieuze delicten. Het was vrij vervoer, dus van een wilde bus is geen sprake. De aantijgingen zijn uit de lucht gegrepen en eigenlijk ook gewoon laag bij de grond en intens treurig. Bovendien, wat heeft Waalwijk te maken met Heerenveen? En die andere tientallen wedstrijden dan, waar zelfs de kleinste incidenten uitbleven?

-Vrij vervoer is opgelegd op basis van de verwachting dat er net zoveel supporters komen als vorig jaar, namelijk 250 (FOUT! vorig jaar waren er 375 AZ’ers, het laagste aantal in jaren. Mooie reden om bij voorbaat al in te dekken voor een combi…). Dit seizoen worden er 400 á 500 verwacht. Er gingen ook al 525 supporters naar Groningen, die Tjeerd waarschijnlijk met angst en beven door zijn provincie heeft zien rijden. Desondanks gebeurde er he-le-maal niets wat niet door de beugel zou kunnen.

‘Op grond van bovenstaande heb ik geconcludeerd dat de veiligheid niet gegarandeerd en de openbare orde niet gehandhaafd kan worden. Daarom, en uitgaande van het feit dat de wedstrijd als B-wedstrijd is aangeduid (risicowedstrijd) (FOUT: wedstrijd met beperkt risico) geef ik u wegens ernstige vrees voor (herhaling) (?!) van verstoring van de openbare orde het bevel dat de bezoekende supporters van AZ gebruik moeten maken van een autocombi’. Intens droevige en wereldvreemde toevoeging: ‘Het staat u natuurlijk vrij hier een buscombi van te maken’.

Rob Koning heeft dus in een reactie de argumenten stuk voor stuk van tafel geveegd, maar Tjeerd lulde het zonder te luisteren recht en blijft van zijn beslissing. Het oordeel is aan de rechter, die hopelijk door heeft dat Heerenveen al jaren smerige spelletjes speelt met supporters van bezoekende clubs.

De brief van Tjeerd is hier te lezen: http://www.az.nl/cache/images/264697.pdf. Het adres, Crackstraat 2, zegt misschien iets over de manier waarop de waanzinnige argumenten tot stand zijn gekomen.

Geplaatst op in Combibeleid 2 reacties