AZ’ers naar Volendam voor afscheid Opdam

Ongeveer zestig AZ-supporters, allemaal leden van Victoria, trokken afgelopen vrijdag 27 april naar Volendam om afscheid te nemen van clubicoon Barry Opdam. De speler die 12 jaar voor AZ uitkwam en meer dan 400 wedstrijden voor de club speelde kreeg nooit een waardig afscheid in Alkmaar. Zijn laatste wedstrijd in het betaalde voetbal, FC Volendam-FC Eindhoven op de laatste speeldag van de Eerste Divisie, werd daarom aangegrepen om de inmiddels 36-jarige Opdam alsnog zijn welverdiende afscheid te geven.

Barry Opdam vertrok in 2008 uit Alkmaar. Na twee seizoenen in Salzburg, waar Co Adriaanse op dat moment trainer was, tekende hij bij FC Volendam. In zijn Oostenrijk-periode kon AZ twee jaar lang geen datum vinden om afscheid te nemen van het clubicoon. Toen die mogelijkheid zich twee jaar later bij een onderlinge oefenwedstrijd wel voordeed, hield Opdam de eer aan zichzelf door voor het bosje bloemen te bedanken. Iemand die twaalf jaar met zoveel inzet voor AZ heeft gespeeld verdient echter een waardig afscheid, waardoor bij zijn terugkeer naar Noord-Holland het idee werd geboren om Opdam bij Volendam op te zoeken en hem dan maar daar zijn afscheid te gunnen.

Het oorspronkelijke bezoek stond gepland voor december 2010, maar sneeuwval en de daaropvolgende afgelasting blokkeerde deze eerste poging. Latere pogingen strandden wegens blessures en schorsingen van de hoofdpersoon. Daarom konden we dus nu pas, 4 jaar nadat Opdam bij AZ vertrok en bijna 2 jaar na het oorspronkelijke idee, eindelijk afscheid nemen van Barry Opdam.

Carrière
Barry Opdam begon zijn loopbaan in 1996 bij AZ, en verliet de club pas twaalf jaar later, in 2008. In deze periode speelde hij in totaal 416 wedstrijden, waarin hij 19 keer scoorde. Na Michael Buskermolen (470) en Kees Kist (441) speelde Opdam de meeste wedstrijden voor AZ. Vanaf zijn debuut in 1996 was Opdam een vaste waarde in de Alkmaarse defensie. In 1997 maakte hij de degradatie naar de Eerste Divisie mee, het jaar erop de laatste promotie naar de Eredivisie. Hij maakte in 2000 de winnende treffer in de met 3-2 gewonnen confrontatie met Ajax. In 2004-2005 was hij er nog steeds bij, toen AZ aan de hand van Co Adriaanse Europa veroverde en tot de halve finale van de UEFA-Cup reikte. Zijn belangrijkste doelpunt maakte Opdam in 2007, toen hij AZ vlak voor tijd langs Fenerbahçe kopte, waardoor de achtste finale bereikt werd. In zijn laatste seizoen in Alkmaar, 2007-2008, speelde hij wederom bijna alles: 32 wedstrijden.

Hieronder een fotoverslag van de memorabele, ouderwetse avond Eerste Divisie-voetbal: Een halfleeg stadion, staan waar je wilt, matig voetbal, normaal bier en bijna alleen maar bekenden, échte AZ’ers op de tribune. Eerbetoon aan een clubicoon. Klik op de foto’s voor een groter exemplaar!

We verzamelen aan het begin van de avond in Café Centraal op De Dijk

Om vervolgens met z’n allen door een uitgestorven Volendam naar het stadion te lopen

Barry Opdam, voor altijd onze held!

De Red White Fanatics hebben met dit spandoek weer mooi werk geleverd!

Filmpje van de aankomst bij het stadion

De spandoeken hangen. Net op tijd voor de aftrap, met Barry Opdam in de basis!

De 55 AZ-supporters die Opdam komen uitzwaaien

Op het plukje Eindhoven-supporters in uitvak na zijn we de enige die staan en sfeer maken in het halflege stadion

Bekende AZ-liedjes worden in Opdam-variant gezongen

Wij maken de sfeer, en dat kan ook het Volendam-publiek wel waarderen

Barry Opdam, de man met nummer 4

Na een uur spelen krijgt Opdam een publiekswissel

Hij gaat geëmotioneerd op de schouders. Foto: FCVolendam.nl

En wij zingen Opdam nog even extra hard toe

Na afloop komt Barry nog even langs, en gaat hij ook hier op de schouders

Namens Victoria krijgt hij een ingelijste foto, een Ben-Side-sjaal en een City of Dreams-sjaal. Foto: FCVolendam.nl

Opdam op de schouders. Foto: FCVolendam.nl

Barry is de held van Alkmaar!

Iedereen maakt nog even een praatje

En bedankt Opdam voor zijn vele jaren en inzet voor AZ

Op zijn beurt spreekt Opdam zijn waardering uit voor onze komst

Om tot slot op de schouders te gaan van de supporters van AZ, de club waar hij bijna zijn hele loopbaan alle hoogte- en dieptepunten heeft meegemaakt

Videostill van het AZ-vak, met de aantekening dat op het moment van de foto de helft van het vak bier aan het halen is. Echt bier, want dat kan nog, in de Eerste Divisie! Foto: RTVNH

Barry Opdam na afloop van allerlaatste wedstrijd in het betaald voetbal. Foto: RTVNH

Voor wie nog meer wil nagenieten van het ouderwetse avondje Eerste Divisie en AZ:

Filmpje van het afscheid na afloop voor de tribune: FC Volendam TV

Wedstrijdverslag, samenvatting en reactie Opdam: RTVNH

Wij danken FC Volendam voor de medewerking aan het afscheid!

Geplaatst op in Fotoverslagen 3 reacties
  • AZ1987

    Zo hoort het boys prachtig afscheid. Barry is de held van Alkmaar!

  • AZ-073

    Superaktie voor een echt AZ icoon, hulde

  • Barry bedankt voor al het moois wat je ons gaf!!