AZ legt eigen supporters buscombi op

Dat AZ haar eigen supporters totaal niet begrijpt, of totaal niet wíl begrijpen, is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden. Het is een van de redenen dat deze beweging is opgericht. Een nieuw hoofdstuk in het inmiddels vuistdikke boekwerk over het onbegrip tussen AZ en haar supporters is het opleggen van een verplichte buscombi naar Luik, in ruil voor een paar lullige extra kaarten waar niemand op zit te wachten.

Het had zo mooi kunnen zijn. Hoewel was afgesproken dat er bij problemen tijdens de heenwedstrijd, die de Belgische supporters op geheel vrij vervoer konden bezoeken, restricties zouden volgen voor AZ-supporters bij de return, stelden de autoriteiten in Luik zich flexibel op. Een buscombi was niet per se noodzakelijk, zo klonk het vanuit België. Autocombi of zelfs vrij vervoer had wellicht tot de mogelijkheden behoord, ware het niet dat AZ het over een andere boeg gooide.

Het Luikse uitvak heeft een redelijke capaciteit van 1450 plaatsen. Dat de vraag bij vrij vervoer het aanbod ruim zou overtreffen is zeker, maar dat was bij twee keer zoveel kaarten ook het geval geweest. AZ stelde zich echter ten doel zoveel mogelijk kaarten los te peuteren, waarbij de tegenprestaties die hiervoor geleverd moesten worden in het niet vielen bij het kennelijk heilige doel een paar honderd extra kaarten te verkrijgen. Uiteindelijk wist AZ 400 extra kaarten te bemachtigen, maar stelde Luik hieraan de voorwaarde dat AZ-supporters verplicht met de bus moesten komen. AZ sprong een gat in de lucht, want zo ‘worden zo veel mogelijk supporters in de gelegenheid gesteld een kaartje te bemachtigen’. Dat bij een verplichte buscombi niemand meer op een kaartje zit te wachten is voor AZ slechts een onbelangrijke bijkomstigheid. Het halflege, op cola levende uitvak dat over drie weken in de Waalse stad compleet zal worden weggezongen is het resultaat van het ijverige lobbyen van AZ.

Geplaatst op in Combibeleid Reageer