AZ herkent zich niet in CIV-rapport

Het jaarverslag van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV) dat vorige week werd gepubliceerd deed het nodige stof opwaaien. Vanuit supportershoek werd het rapport direct gefileerd, de KNVB noemde het ‘ongenuanceerd’ en ook diverse clubs uitten kritiek op het rapport waarin ze zich ‘absoluut niet herkennen.’ In reactie op vragen van Victoria blijkt ook AZ zich niet te herkennen in het rapport.

Het CIV spreekt van ”meer en steeds grimmiger geweld” rond stadions en ”incidenten bij bijna iedere wedstrijd in Nederland”. Namens AZ laat Toon Gerbrands weten deze ontwikkeling in ieder geval niet bij AZ te zien. ”Het is een rapport met algemene conclusies over hun ervaringen in heel Nederland,” zegt Gerbrands. ”Bij AZ zijn er het afgelopen seizoen geen incidenten geweest in en rond het stadion.”

”De veiligheidssituatie is bij AZ en in Alkmaar volledig onder controle. De laatste onderzoeken van de KNVB geven ook aan dat supporters zich bij AZ volkomen veilig voelen. Onze burgemeester geeft overal aan dat hij AZ als een voorbeeld ziet van effectieve samenwerking tussen gemeente (politie) en club,” aldus de algemeen directeur van AZ.

AZ-Anderlecht

In het CIV-verslag staan twee incidenten waarbij AZ-supporters of Alkmaarders betrokken waren. Op 16 februari 2012 meldt het CIV ”verschillende vechtpartijen in de binnenstad van Alkmaar tussen AZ-supporters en Anderlecht-supporters”. Hierna slopen de Belgen de pendelbussen waarmee ze naar het stadion zouden worden gebracht, waarna de politie besluit de Anderlecht-supporters lopend naar de Kooimeer te brengen.

Op 15 april bezoekt ”een groep van 45 supporters uit Alkmaar de wedstrijd RKAV Volendam-Alkmaarsche Boys. Na de wedstrijd komt het in een café in Volendam tot een confrontatie tussen het Volendammer barpersoneel en de Alkmaarse supporters. Er zijn zeven aanhoudingen verricht.”

In het kader van Hooligans in Beeld, een database van notoire voetbalvandalen, worden twee AZ-supporters gevolgd. Van Feyenoord en ajax heeft men 10 hooligans in beeld, van ADO Den Haag 12 en van FC Utrecht 8. PSV (25) is koploper, gevolgd door FC Twente (14). Van Emmen, AGOVV, Almere, Telstar, Volendam, Excelsior en VVV worden helemaal geen supporters op deze manier gevolgd.

Geplaatst op in Nieuws 1 reactie
  • weer een incident

    AZ, Altijd CIVzelf… 🙂