Antwoorden forumavond: herhaling en voorzichtigheid

Nadat de forumavond op 15 januari wegens een vermeend gebrek aan animo werd afgelast, hebben wij erop aangedrongen dat de vragen die we hadden opgestuurd wel gewoon beantwoord zouden worden. Inmiddels heeft AZ deze vragen schriftelijk beantwoord. AZ is uiterst voorzichtig in het geven van antwoorden, waardoor groot nieuws uitblijft.

Positief nieuws is dat de uitkaart nu echt officieel is afgeschaft, waardoor ook supporters met een clubcard kaarten voor uitwedstrijden kunnen kopen (vraag 12). Ook is het goed om te zien dat er op de nieuwe website van AZ meer aandacht is voor (de kaartverkoop van) uitwedstrijden (vraag 13).

Saaie antwoorden die we al vaker hebben gehoord zijn er natuurlijk ook. Over de klappers bijvoorbeeld (vraag 1) en bier in het stadion (2). AZ wil kennelijk niet melden dat de club met de gemeente in gesprek is hierover, en blijkbaar is er ook nog geen doorbraak te melden. Bij het spelen richting de Ben-Side (vraag 4) wordt weer het onzinverhaal over de toss uit de kast getrokken, dus deze vraag zullen we binnenkort maar eens rechtstreeks bij de spelers neerleggen. Vraag 3 over het jeugdcomplex wordt nauwelijks beantwoord, en als ook het tot op heden onbesproken besloten trainen nog onderwerp van discussie is is dat zelfs ronduit slecht nieuws. Eerder werd al wel duidelijk dat aan voorzieningen voor de supporters wordt gedacht, maar kennelijk wil AZ dit nu niet melden. AZ was vanmiddag niet bereikbaar voor toelichting op de vragen.

Wat betreft kaartverkoop geeft AZ liever kaarten weg aan schoolkinderen dan voor acceptabeler prijzen te zorgen voor supporters (vraag 5). Het wordt interessant te zien of dit beleid kan standhouden als het stadion niet meer uitverkocht zal zijn met seizoenkaarthouders. Het idee om spelers en supporters meer bij elkaar te betrekken wordt afgeschoten (6), terwijl AZ zich ook verschuilt achter regeltjes als het onnodige gedrang in de krappe wc’s ter sprake komt (14). De investering om een pinautomaat te installeren weegt anno 2013 kennelijk niet op tegen de opbrengst (15), maar mogelijk komt er in het nieuwe supporterscafé wel een pinautomaat. Tot slot schermt AZ ook op het front van de autocombikorting (16) met regeltjes, ondanks dat eerder met FC Groningen en Ajax al onderlinge prijsafspraken werden gemaakt en bijna de hele Eredivisie elkaar allerlei kortingen geeft.

AZ gaat verder wel redelijk gedetailleerd in op sportieve zaken (7, 8, 9). Het idee voor een scorebord of klok op het trainingsveld wordt enthousiast ontvangen, maar het zelf betalen is geen optie (10). Uitsupporters op de hoofdtribune zullen zoveel mogelijk aangepakt worden, maar ook AZ-supporters die reageren op gejuich in de thuisvakken kunnen sancties verwachten (11).

Hieronder alle vragen en antwoorden in z’n geheel:

 

1. Klappers

Zijn er al plannen om de klappers af te schaffen? Het is z’n doel voorbijgeschoten en levert AZ forse imagoschade op. Veel voetballiefhebbers zien AZ als een plastic club met saaie supporters (klapvee) die als een robot zitten te klapperen. Op de Ben-Side gaat het nog, maar het terugkijken van een thuiswedstrijd op tv is qua geluid geen pretje.

Op een voetbalforum werd gepeild welke clubs het populairst zijn. AZ kwam er daar slecht vanaf met gemiddeld een 15e plaats en maar liefst 13 van de 49 beoordelaars (27%) die de klappers hierbij als hoofdreden gebruiken voor de negatieve beoordeling.

Over de klapper bij AZ wordt heel verschillend gedacht. Een deel van de “harde” kern van de supporters is er geen voorstander van. Dat is ons al gebleken op de vorige forumavonden. Het is echter ook zo, dat een heel groot deel van de supporters in de rest van het stadion, dit wel waardeert. AZ kan het dan ook nooit goed doen als het gaat om een beslissing te nemen over de klappers. Het is zo, dat er per seizoen afspraken over worden gemaakt. De koers is nu heel duidelijk om deze klappers gewoon door te zetten bij AZ.

2. Bier op de tribune

Nog altijd is het bij AZ niet mogelijk om op de tribune een normaal biertje te drinken, terwijl er bij AZ nooit gekke dingen gebeuren. Wanneer worden de supporters voor hun goede gedrag beloond met een normaal biertje in plaats van het waterige light-bier?

De Gemeente Alkmaar heeft zoals jullie weten met moeite toegestaan dat er consumpties gedronken worden op de tribunes, er werd in principe een terrasvergunning geëist. Voor gewoon bier op de tribunes krijgen wij dus op dit moment geen toestemming.

3. Nieuw jeugdcomplex

Hoe staat het met het Jeugdcomplex?
3a. Is hierbij ook gedacht aan een overdekte tribune waar supporters comfortabel de wedstrijd of training kunnen kijken?
3b. Betekent het nieuwe complex ook dat er vaker besloten getraind gaat worden, of blijven trainingen gewoon openbaar?

De plannen zijn volop in ontwikkeling. Deze plannen gelden voor een periode van 20 tot 30 jaar. We moeten daarom de tijd nemen om de juiste keuzes te maken, samen met de omliggende partijen. Op korte termijn wordt duidelijkheid verwacht.

4. Tweede helft richting eigen supporters

AZ speelt thuis nog altijd niet consequent de tweede helft richting de Ben-Side. We zouden graag zien dat dit wel het geval is, ook omdat de steun van de supporters bij zouden kunnen dragen aan de winst in de tweede helft.

Dit blijft natuurlijk heel lastig omdat we het winnen van de toss niet in de hand hebben. Onze aanvoerder(s) weet wat we het liefste doen maar de tegenstander mag  bij de toss, kop of munt roepen en daarin is de kans aanwezig dat hij deze wint. Hij zal dan ook iets kiezen wat nadelig is voor de tegenstander, in dit geval, AZ.

5. Kaartverkoop thuiswedstrijden

Losse kaarten voor competitiewedstrijden kosten 25 euro, en zelfs 40 voor de hoofdtribune. Deze plaatsen blijven steeds vaker leeg. Misschien is het een idee om de prijs te verlagen naar 20 euro? 25 euro is wel erg duur voor pakweg AZ-RKC. Voor topwedstrijden kan het tarief van 25 euro eventueel van kracht blijven.

5a. Misschien kan tevens de korting voor jongeren opgeschroefd worden tot onder 18 jaar ipv onder 16 jaar? Juist in deze leeftijd kun je jongeren aan AZ binden. En juist deze leeftijd is – hebben wij de indruk – niet erg sterk vertegenwoordigd in het stadion.

5) De prijzen die wij hanteren zijn vergelijkbaar met andere clubs in de eredivisie. Diverse clubs vragen ook al hogere tarieven. Wanneer het stadion niet uitverkocht is zal AZ i.s.m. amateurclubs en scholen de niet verkochte kaarten incidenteel tegen actie prijzen aanbieden.

5a) Ik neem aan dat de AllstarZ korting op de AZ Seizoenkaart bedoeld wordt. De leeftijd is gekoppeld aan de juniorclub AZ AllstarZ. De leeftijdsgrens van deze juniorclub staat niet ter discussie en daarom ook niet de korting op de seizoenkaart die aan dit lidmaatschap gekoppeld is.

6. Relatie spelers-supporters

De spelers mogen wel wat meer open staan voor de supporters. In Sneek en bij sommige teleurstellende thuiswedstrijden waren de spelers na afloop direct verdwenen, en ook bij de training voor AZ-Feyenoord werd er niet naar de supporters omgekeken. Kan hier wat aan veranderd worden?
6a. In dit licht is het misschien een idee om een geschorste/geblesseerde/gepasseerde speler die de wedstrijd anders van de hoofdtribune zou bekijken in het uitvak plaats te laten nemen? Uiteraard wel als de speler(s) dit zelf ook zien zitten. Dit zou door de supporters erg gewaardeerd worden, en hierdoor ontstaat er misschien ook wat meer wederzijds begrip tussen spelers en supporters.

Om op jouw eerste vraag te antwoorden. Ja, dit is iets wat erbij hoort en daar zullen wij aandacht aan besteden!

Het idee is leuk maar wij verwachten ook dat de speler zich na de wedstrijd in de kleedkamer meldt om de winst of het verlies met elkaar te delen. In dat kader is het vaak zo dat dit niet kan omdat dit niet wordt toegestaan door de leiding van de tegenstander en/of politie.

7. Scouting, visie en jeugdopleiding

De huidige scouting van AZ is erop gericht om jonge spelers te kopen, die een paar jaar bij AZ te laten spelen en vervolgens met winst door te verkopen. Op deze manier bestaat het elftal permanent uit wisselvallige, onervaren en soms ook niet eens al te getalenteerde jonge spelers die bovendien geen binding met AZ hebben omdat ze na een paar jaar weer vertrekken. Een beetje zoals nu dus, een kleurloos elftal met bijna allemaal spelers waar eigenlijk geen enkele supporter iets mee heeft. Waarom streeft AZ niet in eerste instantie naar een uitgebalanceerd elftal dat direct kan presteren in plaats van een eendimensionaal, flets en wisselvallig jong elftal? Het scouten en doorverkopen van talenten zou meer een nevendoelstelling moeten zijn dan de hoofddoelstelling van een profclub.
7a. AZ scout spelers niet op voetbalkwaliteiten, maar ook op ‘menselijke’ kwaliteiten. Hetzelfde geldt voor de jeugdopleiding. Bestaat het eerste elftal hierdoor niet te veel uit brave borsten die niet thuis geven als het slecht gaat? Met andere woorden, heeft AZ niet meer behoefte aan jongens als Barry van Galen die misschien niet altijd binnen de lijntjes lopen, maar wel goud waard zijn voor een elftal?
7b. Waarom wordt een bankzitter van FC Twente (Berghuis) direct een 5-jarig contract aangeboden en niet eerst eens een contract voor 2 of 3 jaar met opties voor verlenging?

Het scouten en doorverkopen is nooit en zal nooit een doelstelling worden van de club want dat is en blijft een bepaalde klassering op de ranglijst. Het is wel zo dat als we (veel) geld uitgeven aan spelers dan doen we dit met het oog op spelers die de mogelijkheid hebben van doorverkoop anders moeten we de volledige transfersom afschrijven op de looptijd van een contract. Je kan je voorstellen dat dit niet vol te houden is voor welke club dan ook. Vroeg of laat loop je dan tegen heel wat financiële problemen op. En over geen binding hebben met een club is dit een bekend fenomeen die teruggaat naar het Bosman arrest. Je ziet weinig spelers die langere tijd bij een club blijven deze dagen dus dat is een feit. Het enige wat we kunnen doen is deze spelers langer aan de club proberen te binden zodat de herkenbaarheid groeit. Dat is overigens niet anders dan een aantal jaar geleden. Het opnieuw opbouwen van een team (oude tijd met een begroting van 45 miljoen of nu met 25 miljoen euro) vergt tijd en kan niet gerealiseerd worden in een kort aantal jaren. Wij zijn elke dag bezig om dit voor elkaar te krijgen en langzaam aan begint het team zich binnen onze contouren en mogelijkheden te vormen.

Wij scouten op meerdere kwaliteiten waarbij voetbalkwaliteiten centraal staan. Ik ben het met je eens dat het goed is om spelers erbij te hebben die niet altijd binnen de lijnen lopen maar ik hoop dat je het mij eens zult zijn dat als Barry niet de voetbalkwaliteiten had gehad , hij waarschijnlijk niet bij AZ had gespeeld. Hij beschikte dus over beide. In tijden dat het minder gaat bij een club is het altijd fijn als er spelers opstaan. Dit heeft dan vaak met ervaring te maken en om kunnen gaan met de druk die er dan heerst. Door het opdoen van ervaringen hopen wij dat er een aantal spelers die rol op zich gaan nemen.

De reden van het aanbieden van een vijfjarig contract heeft met een aantal zaken te maken:

  1. Hoogte van de transfersom die je betaald hebt
  2. De potentie die wij in een speler zien
  3. Hoe lang wij verwachten dat het duurt eer hij zich in de basis kan/gaat spelen

In het geval van Steven is het een combinatie van alles wat hierboven beschreven is. Achteraf kun je pas zeggen of dit een juiste keus is geweest maar dat is met alle keuzes die wij intern maken.

8. Laag rendement uit (korte) corners

Veel supporters ergeren zich aan het extreem lage rendement uit corners en spelhervattingen. Vooral de korte corner wordt consequent verprutst en levert nog minder gevaar op dan een normale corner. Waarom wordt hier dan toch aan vastgehouden? Van een verrassingselement is absoluut geen sprake meer.

Omdat het rendement vanuit  lange corners volgens de statistieken nog minder is en dit heeft ook te maken wie de trap neemt. Barcelona neemt bijvoorbeeld zelden een lange corner omdat zij een hogere rendement halen uit het spel zelf. Vorig jaar hadden we Rasmus Elm die een fantastische trap had en alleen al door het trappen voor gevaar kan stichten. Daarom zijn we ook blij dat we Willie Overtoom hebben kunnen contracteren omdat hij ook in het bezit is van een goede trap wat de mogelijkheden bij corners en vrije trappen groter maakt als hij speelt.

9. Jong AZ en Thom Haye

Waar is Thom Haye gebleven? Hij zit al weken niet meer bij de selectie van Jong AZ, maar er is nergens iets te vinden over een blessure. Er gaan geruchten dat er een conflict is met de club.
9a. Net als AZ1 speelt ook Jong AZ een teleurstellend seizoen. Waar is dit volgens jullie aan te wijten? Hoe kijken jullie aan tegen het presteren van trainer Dennis Haar?

Vragen over individuen beantwoordt AZ niet via de website.

Jong AZ begon geweldig aan het seizoen met een overwinning op Ajax. Veel wedstrijden gingen daarna gepaard met controle maar geen winst. Omdat de resultaten slecht waren kwamen we in de verliezerspoule terecht (nieuwe opzet van de beloften competitie). Daar hebben we wisselende resultaten maar staan wel op de bovenste plaatsen en hebben uitzicht om kampioen te worden. Daar gaan wij dus ook voor. Dennis is verantwoordelijk voor de beloften is uiteraard afhankelijk van de spelers die hij tot zijn beschikking krijgt vanuit het eerste. Niet altijd een even gemakkelijke taak maar tot op heden doet hij het in de ontwikkeling van spelers prima.

10. Trainingsveld naast het stadion

Krijgt het trainingsveld ook nog iets van een klok of scorebord nu er af en toe wedstrijden plaatsvinden?

Dat is een goed punt. We gaan onderzoeken hoe we dit gaan oplossen. Wellicht kunnen we een sponsor hiervoor enthousiast krijgen.

11. Uitsupporters op hoofdtribune

Tijdens AZ-FC Twente zat er weer een groep uitsupporters op de hoofdtribune. AZ-supporters op de Ben-Side die hierop reageerden werden het stadion uitgezet. Waarom gebeurde dit? En wat is er gedaan tegen de Twente-supporters die hierna ook nog gewoon juichten voor de 0-3? Op welke manier kunnen juichende uitsupporters op de hoofdtribune beter worden voorkomen, met de komende wedstrijd tegen Ajax in het bijzonder als voorbeeld? Misschien is het een idee om een aantal stewards op de hoofdtribune te zetten die hierop kunnen ingrijpen?

Bij AZ staan wij niet toe dat AZ – supporters zich opruiend gedragen ten opzichte van het overig publiek, waaronder ook eventueel bezoekers die sympathie voor de bezoekende club hebben. De wijze waarop de 2 AZ – supporters zich gedroegen,  dreigde ervoor te zorgen dat er mogelijk ongeregeldheden ontstonden en dat is de reden dat ze preventief het stadion uitgezet zijn.

Supporters van de tegenpartij kopen over het algemeen hun kaarten in het bezoekersvak, echter AZ sponsoren nodigen heel vaak relaties uit die werkzaam zijn bij bedrijven uit de regio van de bezoekende club.

In dit geval waren het een aantal oud – spelers van Twente die juichten na de doelpunten van hun club. Echter zij provoceerden niet richting AZ – supporters op de van de Bentribune. Over het algemeen worden dit soort groepen bezoekers niet in de nabijheid van de van de Bentribune geplaatst. In de toekomst zullen wij proberen dit te voorkomen.

Bij een aantal thuiswedstrijden, met name die tegen Feyenoord en AJAX [de reden van deze hoofdletterprovocatie is ons onbekend, red.], merken wij ook dat er een groot aantal bezoekers op de AZ tribunedelen zitten die aldaar via AZ – sponsoren en AZ – supporters kaarten gekocht, dan wel gekregen hebben. Ook is er een groep AZ – supporters die zowel AZ als de bezoekende club een warm hart toedragen.

Bezoekers die juichen voor de bezoekende club worden zoveel als mogelijk aangesproken door stewards en worden soms in verband met hun eigen veiligheid verplaatst of geadviseerd om het stadion te verlaten. Sponsoren van de tegenpartij mogen in principe ook geen uitingen van de tegenpartij dragen, dit om in ieder geval geen aanstoot te geven aan AZ – supporters of om wederzijdse provocaties te voorkomen.

Wij treden dus wel op tegen supporters van de bezoekende club, echter wij kunnen niet voorkomen dat deze supporters/ sponsoren van de bezoekende club op onze tribunes plaatsnemen. Ik begrijp dat U het eigenlijk anders zou willen, maar de realiteit is toch anders. In het kader van respect naar elkaar toe zou het zo moeten kunnen zijn dat supporters van beide clubs naast elkaar zouden zitten op de tribune en dat de ene supporters de andere supporter feliciteert met de winst van “zijn cluppie”.

12. Uitkaartregistratie uitwedstrijden

Is de uitkaart eigenlijk nog verplicht of niet? Bij andere clubs niet meer, maar bij ons staat het nog wel altijd bij de kaartverkoopinformatie. En klopt het dat de ‘uitkaart’ eigenlijk niet meer is dan een pasfoto en dat iedere seizoenkaarthouder sowieso al een uitkaart heeft?

De uitkaartverplichting zal niet meer vermeld worden maar de uitkaart blijft wel bestaan zodat indien er aanleiding toe is de uitkaartverplichting weer gebruikt kan worden. Iedere seizoenkaarthouder die een pasfoto heeft ingeleverd heeft ook een uitkaart.

13. Aandacht voor uitwedstrijden op website

AZ besteedt op de eigen website nooit aandacht aan uitwedstrijden. Juist in deze tijden kan dat wel belangrijk zijn om zo veel mogelijk supporters op te been te krijgen om AZ te steunen. Door het op de site meer te benadrukken wordt het bezoeken van uitwedstrijden ‘normaler’ en wordt het meer onderdeel van de clubcultuur. Zou er op de site en via de sociale media meer aandacht kunnen komen voor uitwedstrijden?

Met de live gang van de nieuwe website krijgen de uitwedstrijden automatisch meer aandacht.

14. Wc’s in het stadion

Bij de wc’s zit een veel te smalle deur richting de urinoirs waar maar één iemand tegelijk doorheen kan. Op drukke momenten (vlak voor en na wedstrijd, in de rust) ontstaan hierdoor opstoppingen. Die hele deur is volstrekt onnodig en kan dus weg, of maak anders in ieder geval de deur even breed als de doorgang waardoor een stroom in en een stroom uit kan gaan.

Regelgeving vanuit de overheid dwingt ons om als de deur open staat van de wc’s er niet rechtstreeks gekeken mag worden naar de urinoirs. Dus moet er een schot tussen geplaatst worden.

15. Pinnen in het stadion

Veel supporters zouden graag zien dat het ook mogelijk is om met pin te betalen, of in ieder geval met pin munten te kunnen kopen. Desnoods een geldautomaat waar geld gehaald kan worden om vervolgens weer munten mee te kunnen kopen. Mensen hebben steeds minder contant geld op zak, en doordat de mogelijkheid tot pinnen ontbreekt loopt AZ horeca-inkomsten mis.

Een pinautomaat is een kostbare investering. We zullen dit idee meenemen in de planvorming van het nieuwe supporterscafé.

16. Autocombikorting

Graag zouden we ook nog even horen hoe het staat met de autocombikorting en wat daar nu de afspraken over zijn voor komend seizoen. Dit naar aanleiding van het eerdere gesprek met Toon Gerbrands, Rob Koning en Martin Dekker hierover.

Er zijn nog geen definitieve afspraken gemaakt dat gaan we in de aanloop naar het nieuwe seizoen bepalen, nadat wij eerst het standpunt van de KNVB inzake het geven van autocombikorting hebben gecheckt, met name het punt of we dit per club kunnen bepalen of dat als we 1 club deze korting op basis van de wederkerigheid aanbieden we het bij alle clubs moeten doen.

17. Café Molenaar-tribune

Met Victoria hebben we 10 januari een gesprek gehad met Frans Schermer over het nieuw te bouwen café onder de Molenaar-tribune. De plannen hiervoor zien er erg goed uit! Belangrijke punten voor ons zijn een open karakter (dus ook in en uit kunnen lopen, zeker bij mooi weer ideaal), echt bier (anders is het een zinloze investering en blijft iedereen in de stad), poortjes vanuit het café naar de tribunes (liefst alle tribunes, maar zeker de Molenaar) om opstoppingen en daardoor laatkomers te voorkomen. Verder ziet het plan er goed uit met de uitstraling van een bruine kroeg, statafels, tv-schermen en een naam als Supporterscafé Alkmaarderhout. We zouden ook nog willen opteren voor een afgesloten ruimte waar andere muziek van bijvoorbeeld een dj gedraaid kan worden als dat mogelijk is binnen de plannen. Op die manier kunnen mensen kiezen tussen het kroeggedeelte en het dj-gedeelte.

Het doel is om meer faciliteiten voor de supporters te creëren en zodoende een langer verblijf in stadion en ook betere spreiding supportersverkeer te bewerkstelligen.

Het café dient voor iedereen toegankelijk te zijn, zowel voor als na wedstrijd. Dit heeft wel gevolgen dat voor wedstrijd de supporters niet de tribunes op gegaan kan worden i.v.m. scannen / veiligheid, etc.

Geplaatst op in Nieuws Reageer