Aantal uitsupporters AZ stijgt licht

Het seizoen van AZ speelde zich vooral af in de bekertoernooien, en dat was te zien aan de aantallen uitsupporters in de eredivisie. De spelers hadden weinig zin in de tocht langs de Nederlandse stadions, gezien de slechts drie overwinning die in uitwedstrijden werden geboekt. Mede daardoor was de animo ook onder supporters niet al te groot. Ondanks de korting op kaarten die sinds dit seizoen bij 14 van de 17 uitwedstrijden van kracht was bleef het aantal uitsupporters met 232 gemiddeld achter bij de afgelopen jaren. Landelijk gezien staan de supporters van AZ hiermee op een bescheiden dertiende plaats. Het gemiddelde ligt wel iets hoger dan het desastreuze aantal van vorig seizoen, toen er gemiddeld slechts 187 supporters meereisden.

Het gemiddelde is een goede afspiegeling van de verhoudingen omdat grote uitschieters ontbreken. AZ gaat meestal daadwerkelijk met zo’n 200 man op pad. Dieptepunt was Roda-uit (80), hoogtepunten Heerenveen (410), Feyenoord (400) en Groningen (380). Het enige uitverkochte vak was in Deventer, waar vanwege een autocombi en een minuscule parkeerplaats niet meer dan 350 kaarten beschikbaar waren.

Uitsupporters 2014

Relatief gezien doet AZ het vrij matig. Qua thuissupporters staat AZ op de tiende plaats, maar omdat slechts 1,49% daarvan meereist naar uitwedstrijden staan we op de dertiende plaats als gekeken wordt naar het percentage supporters dat ook mee gaat naar uitwedstrijden. Ook op basis van de sportieve prestaties van AZ mag een hoger aantal uitsupporters verwacht worden. Waar AZ dit seizoen achtste werd staan we als supporters op een magere dertiende plaats. Alleen de supporters van SC Heerenveen en ADO Den Haag doen het nog slechter ten opzichte van hun elftal. Bovendien nemen tien clubs meer uitsupporters mee naar Alkmaar dan wij naar hen (zie onderstaande tabel). Voor meer cijfers en tabellen, zie de Ranglijst Uitsupporters 2014.

Uitsupporters 2014 verhouding AZ

Goedkopere kaarten, weinig op zaterdag

Net als vorig seizoen waren er vanwege Europees voetbal op donderdag weinig (uit)wedstrijden op de traditioneel populairdere zaterdag. Dit jaar waren het er slechts vier, waarvan twee al vroeg in augustus. Bovendien was één wedstrijd op een dinsdag. De gemiddelde kaartprijs daalde vanwege de korting op kaarten en de verlaagde toeslag van AZ (2 in plaats van 3 euro sinds de e-tickets) met bijna een derde tot 15,88 euro. Iemand die alle uitwedstrijden bezocht bespaarde dit jaar 113 euro ten opzichte van vorig jaar. Kaarten voor alle 17 uitwedstrijden in de competitie kostten bij elkaar 270 euro.

Weer meer combi’s – Alkmaar bij minst gastvrije gemeenten

Het aantal combi’s neemt nog altijd verder toe. Wederom werd AZ één vrij vervoer-wedstrijd afgesnoept. Naar Vitesse was reizen per trein officieel verboden, al bleek het in de praktijk wel mogelijk. Bovendien was de wedstrijd tegen SC Cambuur een buscombi. Het duel tegen Roda JC, vorig jaar nog eigen vervoer, was dit seizoen een autocombi. Enige positieve ontwikkeling is dat Ajax-uit een autocombi in plaats van buscombi werd. In totaal kreeg AZ dit seizoen vier keer vrij vervoer, vier keer eigen vervoer, acht autocombi’s en één buscombi.

Ook Alkmaar blijft volharden in het criminaliseren van voetbalsupporters. Dit seizoen krijgen vijftien van de zeventien bezoekende clubs een autocombi opgelegd. Alleen Roda JC had vrij vervoer, terwijl Vitesse niet onderweg hoefde om te wisselen. Een absurde situatie gezien het totale gebrek aan problemen rond voetbalwedstrijden in Alkmaar de afgelopen jaren. Alkmaar is met deze houding op Leeuwarden, Waalwijk en Deventer na de minst gastvrije gemeente van Nederland.

Bezoekersaantal AZ stijgt flink door korting

De korting die ook voor bezoekende clubs is ingevoerd heeft een positief effect op het gemiddeld aantal uitsupporters in Alkmaar. Waar AZ vorig jaar nog op Heracles na de slechtst bezochte uitwedstrijd was met 206 uitsupporters gemiddeld wordt Alkmaar dit seizoen door gemiddeld 325 supporters bezocht. Daarmee staat AZ landelijk op de tiende plaats.

Supercup, KNVB-beker en play-offs

Het seizoen begon ook dit jaar al vroeg met het duel om de Supercup in de Arena tegen Ajax. 750 AZ’ers reisden midden in de zomervakantie per autocombi af naar Amsterdam. In de KNVB-beker was er één uitwedstrijd. De kwartfinale tegen Roda JC werd op een dinsdagavond in januari door 149 supporters bezocht. In de play-offs aan het einde van het seizoen had eigenlijk niemand zin, maar na de 3-0 winst tegen Heerenveen gloorde er toch hoop. 280 supporters reisden die zaterdag af naar Friesland, terwijl AZ de week erop in Groningen gesteund werd door 725 supporters; het hoogste aantal uitsupporters dit seizoen.

Europa League

Tot die laatste wedstrijd lag het hoogtepunt qua uitsupporters in Europa. Waar het in de competitie wel ophield met 410 man naar Heerenveen en 400 naar De Kuip gingen we met 500 man naar Benfica, terwijl 450 supporters afreisden naar Liberec. Het seizoen begon eind augustus met een duel in Athene tegen Atromitos dat 14 supporters trok. In de poulefase werden wederom tegenstanders geloot die moeilijk of in elk geval niet goedkoop te bereiken waren. Twintig man toog desondanks naar Maccabi Haifa, 22 man ging naar Shakhter Karagandy en een kleine 150 man ging voor de tweede keer in tien jaar naar PAOK Saloniki. Met Slovan Liberec kwam eindelijk weer eens een bereisbare tegenstander uit de bus, waarna met Anzhi weer een ouderwets verre tegenstander uit de koker rolde. De wedstrijd werd dit keer wel weer in een ander Moskous stadion gespeeld dan twee jaar geleden, dus dat was voor de 26 meegereisde fans in elk geval aardig. Het Europese seizoen eindigde onder het toeziend oog van 500 meegereisde supporters in Lissabon.

AZ speelde dit seizoen maar liefst 28 uitwedstrijden. In totaal reisden 7031 supporters mee, een gemiddelde van 251 supporters per wedstrijd.

Gemiddeld aantal uitsupporters van AZ in de competitie de afgelopen zeven jaar

Geplaatst op in Combibeleid Reageer