Aantal uitsupporters AZ stijgt fors naar 322

Na een paar matige seizoenen hebben de AZ-supporters zich dit seizoen weer op de kaart gezet met het reizen naar uitwedstrijden. Gemiddeld gingen er afgelopen jaar 322 supporters mee naar de zeventien uitwedstrijden in de eredivisie, een groei van maar liefst 39 procent ten opzichte van vorig jaar toen er 232 man gemiddeld meeging. De score van dit jaar is zelfs de hoogste sinds het kampioensjaar 2009, toen we tweewekelijks gemiddeld 608 man meenamen.

Landelijk staat AZ met gemiddeld 322 uitsupporters op de zevende plaats. Vorig jaar stonden we met 232 nog dertiende en een jaar eerder met het dieptepunt 187 zelfs vijftiende.

Met 1262 naar Heerenveen en 93 naar Twente

Spelers en supporters hebben elkaar dit seizoen versterkt in een seizoen waarin AZ opvallend genoeg buitenshuis meer punten haalde dan thuis. We begonnen het seizoen met een kolkend uitvak in een zomers Almelo, waar direct een 0-3-zege werd geboekt, en eindigden met een uitpuilend en euforisch vak in Kralingen waar volkomen onverwacht Europees voetbal werd behaald.

AZ is dit seizoen zelfs verantwoordelijk voor de best bezochte uitwedstrijd in de hele eredivisie door de 1262 supporters die meegingen naar Heerenveen, een wedstrijd die mede door korting op de busreis binnen drie dagen was uitverkocht. Ook Excelsior (400) en Go Ahead Eagles (310) waren uitverkocht. Feyenoord-uit met vrij vervoer was traditioneel weer populair (550) en ook bij FC Utrecht (356) en Vitesse (321) was het gezellig druk.

Ranglijst Uitsupporters 2015 AZ head to head
AZ nam negen keer meer supporters mee dan die club naar Alkmaar. Zo waren we met 188 man in Dordrecht, terwijl Dordt maar 103 supporters meebracht naar Alkmaar.

Ranglijst Uitsupporters 2015
Gemiddeld aantal uitsupporters per club over zeventien wedstrijden dit seizoen

Dieptepunt is FC Twente, vooral door de absurde kaartprijs van 30 euro. Slechts 93 supporters wilden dit betalen. Zelfs Ajax was vanwege de restricties ondanks de rivaliteit weer eens weinig populair met slechts 147 AZ’ers. Ook het slechte uitvak bij NAC (165) en de veredelde buscombi bij FC Dordrecht (slechts 60 autokaarten) scoorden mager.

In de beker speelde AZ dit seizoen drie uitwedstrijden. In de eerste ronde reisden zo’n 50 supporters met vrij vervoer naar EVV, terwijl een ronde later 200 man eveneens vrij mee ging naar Veenendaal voor de uitwedstrijd tegen GVVV. De kwartfinale die uiteindelijk verloren ging tegen FC Twente werd door 330 supporters bezocht met eigen vervoer.

Vier keer vrij vervoer

Qua combi’s bleef helaas weer veel hetzelfde en dat is nog altijd een magere score. Slechts vier wedstrijden waren zonder restricties te bezoeken: NAC, FC Twente, Feyenoord en Excelsior. We hadden gelukkig geen buscombi meer, maar doordat zowel SC Cambuur als FC Dordrecht slechts 60 autokaarten beschikbaar stelden kon daar van een volledige autocombi toch ook geen sprake zijn. Wat dat betreft is het mooi dat Dordt volgend seizoen weer uit de eredivisie verdwijnt, terwijl het doorgaans vrij te bezoeken NEC er voor terugkomt.

Ranglijst Uitsupporters 2015 vervoersregelingen
Vervoersregelingen naar percentage van alle 306 eredivisiewedstrijden dit seizoen

Verder was het natuurlijk weer autocombi troef, met negen keer zelfs ook nog een omwisselpunt onderweg. Naar Heracles, Willem II, FC Utrecht en Vitesse kon je gelukkig gewoon bij het vak omwisselen (=eigen vervoer) en in het geval van de laatste was het verboden maar wel mogelijk om met de trein te gaan. Laten we hopen dat het volgend seizoen ook in andere steden wat soepeler wordt, want de supporters van AZ hebben dit jaar wederom bewezen dat wedstrijden ook met vrij vervoer goed verlopen.

Ranglijst Uitsupporters 2015 vervoersregelingen clubs
Vervoersregelingen per club. AZ krijgt dus negen autocombi’s, vier keer eigen vervoer (autocombi zonder omwissel onderweg, ov verboden) en vier keer vrij vervoer

Kaartprijs daalt licht naar €14,79 gemiddeld

De gemiddelde kaartprijs daalde dit seizoen licht naar 14,79 euro. Wie een kaartje kocht voor alle uitwedstrijden was dit seizoen 251,50 euro kwijt. Het was het tweede jaar dat AZ korting gaf op uitwedstrijden en het eerste volledige seizoen waarin de toeslag is verlaagd van 3 naar 2 euro per kaart. Daardoor kostten de meeste kaarten dit seizoen 12 euro, al zijn er een paar clubs die niet meedoen aan de korting.

Duurste daarvan is FC Twente, die landelijk gezien ook zonder korting al het duurste is. De Tukkers verhoogden de prijs ook nog eens met 2 euro, waardoor een kaartje dit seizoen maar liefst 30 euro kostte. Feyenoord daarentegen verlaagde de prijs van 31,50 naar 24,50 euro. PSV wilde met frisse tegenzin uiteindelijk toch nog zakken tot 17,50 euro, terwijl Excelsior het sowieso al bescheiden bedrag van 17 euro rekende. SC Cambuur vroeg maar liefst 23 euro voor een staanplaats met slecht zicht, het nimmer gastvrije Ajax rekende 18,50 euro en verplichte parkeerkosten.

Gelukkig waren er ook clubs die nog onder de 12 euro gingen zitten. FC Groningen gaf de kaarten weer gratis weg waardoor we slechts de 2 euro toeslag van AZ betaalden en Vitesse rekende door een kortingsactie maar 11 euro.

AZ-uit steeds populairder

AZ mocht dit seizoen ook relatief veel bezoekende supporters in Alkmaar begroeten. AZ krijgt op vier clubs met alle een groter uitvak na de meeste bezoekers. Met 364 bezoekers lag het gemiddelde zelfs nog beduidend hoger dan vorig jaar, toen de korting werd ingevoerd en gemiddeld 325 man Alkmaar bezocht. Het jaar ervoor was AZ met 206 gasten gemiddeld nog één van de minst populaire uitwedstrijden geweest, vooral door de kaartprijs van 25 euro. Het huidige staanvak met perfect zicht is het beste uitvak van Nederland en daarom populair, zeker nu het ook nog betaalbaar is.

Ranglijst Uitsupporters 2015 vervoersregelingen steden
Vervoersregelingen per stad. Alkmaar legt dus veertien autocombi’s op, twee keer eigen vervoer en één keer vrij vervoer.

Enig nadeel voor bezoekende supporters blijft de autocombi die Alkmaar vrijwel consequent en zonder concrete reden oplegt. Ook dit jaar moesten weer veertien clubs onderweg omwisselen, soms zelfs ver voor Alkmaar in oorden als Muiden of Breukelen. Alleen Heracles, Excelsior en Vitesse hoefden niet onderweg om te wisselen. De Almeloërs mochten zelfs met openbaar vervoer komen.

Met competitie en KNVB-beker kwam AZ dit seizoen tot twintig uitwedstrijden, acht minder dan in het extreem drukke vorige seizoen.

Ranglijst Uitsupporters 2015 AZ-ontwikkeling
Gemiddeld aantal AZ-supporters bij uitwedstrijden in de eredivisie in de afgelopen acht seizoenen

Geplaatst op in Combibeleid 2 reacties
  • Kees Kerensheide

    Lijkt erop dat de bronvermelding is verdwenen

    • Victoria

      Wat bedoel je? Dit zijn onze eigen cijfers en grafieken.