300 AZ’ers mee naar uitwedstrijden

AZ heeft dit seizoen in de Eredivisie gemiddeld 296 meegenomen naar uitwedstrijden. Hiermee staat AZ landelijk op de 6e plaats, nipt achter Groningen en op enige afstand van Heerenveen (Figuur 1). Het aantal uitsupporters steeg ten opzichte van vorig seizoen, zeker met inbegrip van de Europese campagne. Als de (Europese) bekerwedstrijden worden meegerekend komt het gemiddelde met 307 supporters iets hoger uit.

Figuur 1: Ranglijst Uitsupporters 2012

AZ doet het hiermee een stuk beter dan vorig seizoen, toen er gemiddeld 270 supporters meegingen naar uitwedstrijden. Met de (Europese) bekerwedstrijden meegerekend kwamen we op 273 supporters. In absolute aantallen gingen er dit seizoen 2000 AZ’ers meer mee naar uitwedstrijden. De winst zit vooral in de drie extra Europese wedstrijden. Dit seizoen nam AZ in 27 uitwedstrijden 8286 supporters mee, tegen 6280 in 23 wedstrijden vorig jaar.

AZ neemt 1,81% van het gemiddeld aantal thuissupporters (16345) mee naar uitwedstrijden. Hiermee staat het in de landelijke ranglijst op de 8e plaats. Ook neemt AZ in 11 van de 16 gevallen meer supporters mee naar de uitclub dan er van de uitclub naar Alkmaar komen. Bij Feyenoord is de verhouding precies gelijk, terwijl Ajax, PSV, Heerenveen en Heracles met meer supporters naar Alkmaar komen dan dat wij naar hen reizen (Figuur 2).

Figuur 2: AZ versus de rest

Eredivisie
In de Eredivisie was Feyenoord-uit het hoogtepunt, met maar liefst 750 uitsupporters. Ook het voor slechts 3 euro te bezoeken Groningen werd met 525 supporters goed bezocht, en was zelfs al een week van tevoren uitverkocht. Ondanks de absurde autocombi die op het laatste moment werd opgelegd door Heerenveen werd ook het Abe Lenstra Stadion met 520 man goed bezocht. Zelfs de eeuwige combi naar de Bijlmer leverde weer 450 supporters op.

De overige wedstrijden worden door gemiddeld 200 supporters bezocht. Dieptepunt was Heracles, met slechts 125 supporters. Ook VVV was met 150 man niet populair, maar is nog veel als je bedenkt dat deze wedstrijd op zondag om 12:30 uur gespeeld werd. Ook Roda (140) en NEC op de laatste speeldag (160) waren niet erg populair.

KNVB-Beker
In de beker mocht slechts 60 man met de auto naar het uitvak in Dordrecht rijden, de rest moest met de bus. Het leverde 112 AZ-supporters op in het uitvak. De bekerwedstrijd tegen Wesley werd door 450 man bezocht, uiteraard per buscombi.

Europa League
Het Europese seizoen begon mooi met een bereisbaar en betaalbaar tripje naar Jablonec, waar 150 AZ’ers op af kwamen. Alesund was vervolgens peperduur om te bereiken, waardoor slechts 18 AZ’ers de oversteek naar Noorwegen maakten. In de poulefase van de loting zowaar gunstig, maar het ouderwets in het Oostblok gelegen Kharkiv werd slechts door 20 supporters bezocht. Austria Wien en Malmö waren daarentegen een stuk populairder, en trokken beide 600 AZ’ers.

Een bizarre regeling naar Anderlecht zorgde ervoor dat veel mensen het wel geloofden, en AZ met slechts 900 man in Brussel was. Udinese was vervolgens weer een kwaliteitstripje waar 300 man met volle teugen van genoot. De uitschakeling in het zonnige Valencia werd door 400 AZ’ers aanschouwd.

Figuur 3: AZ-supporters in Udine

Combi’s
AZ zucht nog altijd onder een lading onnodige combi’s, maar het aantal restricties is vergeleken met vorig jaar wel licht verbeterd. Nog altijd is de wedstrijd in Amsterdam de enige buscombi. Ook zijn er nog altijd zes wedstrijden op vrij vervoer te bezoeken: RKC, Excelsior, NAC, De Graafschap, Vitesse en Feyenoord. Het aantal autocombi’s met omwisselpunt onderweg halveerde naar 5: VVV, Heerenveen, ADO, PSV, NEC. Hiervoor in de plaats kwamen wedstrijden waarbij verplicht met de auto bij het uitvak aangekomen moest worden: Groningen, Heracles, Roda en Utrecht. NEC (100) en Heracles (210) hadden bovendien slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar voor de autocombi. FC Twente was verboden voor uitsupporters vanwege het ingestorte stadiondak.

Alkmaar ongastvrij en niet populair
Bezoekende supporters is Alkmaar nog altijd liever kwijt dan rijk. Wel is er verbetering zichtbaar ten opzichte van vorig jaar. Waar toen elke club, zelfs bekerbezoeker FC Eindhoven, moest omwisselen bij Twaalfmaat in Heemskerk, mogen Excelsior, Heracles en RKC nu zowaar op vrij vervoer komen. Ook GVVV kreeg geen restricties opgelegd, en mocht zelfs met 5000 man de hele Alkmaarderhout-tribune vullen. Alle overige clubs moesten omwisselen bij Twaalfmaat of Wieringerwerf. Vitesse werd na een bijna-incident vorig jaar dit jaar zelfs naar Muiden verbannen om de kaarten om te wisselen.

Figuur 4: Bezoekende supporters in Alkmaar

De strikte regelingen, het bijna vaststaande verlies en het enigszins dure kaartje (25 euro) zorgt ervoor dat het Alkmaarse uitvak maar zelden goed gevuld is. Gemiddeld komen er echter toch nog 279 supporters, goed voor de tiende plaats op de landelijke ranglijst (Figuur 4). Het gemiddelde wordt vooral omhoog getrokken door Ajax, Feyenoord en Twente die het vak met 750 man uitverkopen. Mede dankzij gratis kaarten van de supportersvereniging kwam Heerenveen tot 700 man. De overige clubs nemen vaak met moeite 100 man mee naar Alkmaar. Dieptepunt is VVV met 20 supporters, gevolgd door De Graafschap (36) en Excelsior (41).

Meer cijfers, foto’s, analyses en details over de uitsupporters van AZ en alle andere Eredivisie-clubs vind je hier: http://pdfcast.org/download/de-uitsupporters-ranglijst-2012.pdf

Figuur 5: AZ-supporters bij RKC

Geplaatst op in Nieuws Reageer