‘Vrij vervoer Luik was mogelijk geweest’

In een brief die Victoria naar aanleiding van de verplichte buscombi naar Standaard Luik schreef aan Rob Koning, veiligheidscoördinator van AZ, blijkt dat een buscombi bepaald niet onvermijdelijk was. Sterker nog, AZ heeft ingestemd met een buscombi in ruil voor 400 extra kaarten. Hoewel de Supportersvereniging AZ hierover is ingelicht, hebben zij het niet nodig geacht in actie te komen.

Koning verklaart dat ‘wij als vertegenwoordigers van AZ meer toegangskaarten wilden, gezien de interesse van AZ-supporters en het mogelijk belang van de wedstrijd voorafgaand aan de wedstrijd AZ – Olympiakos.’ Bij winst op Olympiakos was de wedstrijd in Luik nog van belang geweest voor overwintering in de Champions League, en in dat geval verwachtte AZ de kaarten, zelfs in het geval van een buscombi, makkelijk te hebben verkocht.

Eveneens stipt Koning aan dat er naar aanleiding van incidenten rond de thuiswedstrijd een gespannen relatie heerst tussen AZ-supporters en aanhangers van Standard. Koning geeft ook aan dat ‘het in ons aller belang is dat onschuldige AZ-supporters geen risico’s lopen en die veiligheid zou bij deze wedstrijd door de lokale autoriteiten niet gegarandeerd kunnen worden.’ Als illustratie hiervan wordt aangegeven dat het rond de wedstrijd tussen Standard en Olympiakos in Luik flink uit de hand is gelopen. Victoria is van mening dat de veiligheid niet gegarandeerd kan en hoeft te worden, aangezien supporters ook zelf een situatie in kunnen schatten.

Op onze suggestie om, gezien de erg geringe belangstelling voor buscombikaarten, de buscombi alsnog om te zetten in vrij vervoer is door Luik afwijzend gereageerd. Het ziet er dan ook naar uit dat AZ door een halfleeg uitvak gesteund gaat worden, en dat de 400 extra kaarten die de combi veroorzaakt hebben nooit verkocht zullen worden.

Hoewel Victoria het risico rond deze wedstrijd erkent betreuren wij de gang van zaken. Bij vrij vervoer had de vraag naar kaarten het aanbod inderdaad ruim overtroffen, maar dat is bij dit soort wedstrijden niet te voorkomen. Het vrij reizen is de meeste supporters veel meer waard. Bij deze wedstrijd was dit ook goed mogelijk geweest. Wij zullen ons ervoor inzetten dergelijke misverstanden in de toekomst te voorkomen.

Geplaatst op in Combibeleid 1 reactie